В Добрич се открива Фестивал на занаятите и изкуствата

Над 60 изложители от цялата страна се включват в събитието, което ще продължи до 8 юни

В Добрич се открива Фестивал на занаятите и изкуствата

Добрич е домакин на Фестивал на занаятите и изкуствата. Събитието се организира от фондация „Добруджа – история, традиции, култура“ и ще продължи до 8 юни. Проявата се провежда за четвърти път и ще даде сцена за изява на над 60 изложители от над 30 населени места. Богатата палитра от занаяти и приложни изкуства включва десетки разновидности, сред които художествена обработка на дърво, изкуство с топено стъкло, бродирани кожени изделия, ножарство, изделия от кована мед, сребро и рог, 3D моделиране, художествена керамика, изобразително изкуство и др. Ще се проведат демонстрации на ковано желязо и металопластика, художествено леене, изработка на икони с пластика, плъстене, техники за топено стъкло, тъкане. Възпитаници на регионални училища ще проведат тематични изложби и демонстрация на студено пресоване.



В работилниците децата ще могат да се учат на стъклопис, да редят мъниста, да пишат на глаголица и да поиграят на „Игрите на баба и дядо“.

Във фестивалната програма ще има и много музикални изпълнения от Духов оркестър Добрич, Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа", Смесен хор „Добрич“ при НЧ „Йордан Йовков -1870“, Детска вокална група за автентичен фолклор с р-л Мария Димитрова, Гайдарска група с р-л Димитър Димитров, Танцов състав "Сборенка" и др.

На информационния щанд посетителите ще могат да намерят книгата „За песните на моята душа“ на народната певица Галина Дурмушлийска, която ще бъде специален гост на фестивала.

Официалното откриване на събитието ще е от 11.00 часа на пл.“Свобода“.