7 юни – Световен ден за безопасност на храните

Безопасността на храните е споделена отговорност между правителствата, производителите и потребителите

7 юни – Световен ден за безопасност на храните

За пръв път този ден е отбелязан през 2019г. На общо събрание на Организацията на обединените нации (ООН) през декември 2018г., 7 юни е избран за Ден на хранителната безопасност с мотото "Безопасността на храните е работа на всеки".



Достъпът до достатъчно количество безопасни храни с висока хранителна стойност е ключът към поддържането на качествен живот и добро здраве.

Световната здравна организация (СЗО) насърчава всички страни да насочат усилията си за подобряване на безопасността на храните и със стратегията  „От фермата до трапезата“, се стреми да осигури консумацията на качествена храна, която не носи вреди за здравето. Безопасността на храните е споделена отговорност. Важно е да се работи по цялата верига на производство на храни – от страна на фермерите и производителите, на търговците и не на последно място на потребителите.

Заболяванията, предизвикани от храни, влияят негативно на социоикономическото развитие, натоварвайки здравните системи и местните икономики, туризма и търговията. При регистрирани 600 милиона случая на заболявания, предизвикани от храни годишно или почти 1 на 10 души, който се разболява след консумация на заразена храна, въпросът за безопасността на храните е основен в поддържането на здравето на населението в световен мащаб. При децата под 5-годишна възраст, 40% попадат в групата на заболелите от опасна храна, което се равнява на 125 000 смъртни случая годишно. 

Безопасността на храните е водеща за постигането на някои от целите на ООН за устойчиво развитие и би трябвало да е споделена отговорност между правителствата, производителите и потребителите. Чрез Световния ден за безопасността на храните СЗО полага усилие хранителната безопасност да стане неизменна ценност за обществото и да се намали бремето на заболяванията, предизвикани от храна в световен мащаб.