Зеленият образователен център в Шабла ще е домакин на събитие, посветено на чешката култура

Изложби, детска творческа работилница и литературна среща ще са акцентите в събитието, насрочено на 11 юни

Зеленият образователен център в Шабла ще е домакин на събитие, посветено на чешката култура

Под егидата на Чешки център София в Зелен образователен център – Шабла ще гостуват няколко културни институции, които ще представят известни личности - образци на чешката култура, оставили ярък отпечатък върху световната и в частност българската култура. Събитието ще се състои на 11 юни, от 17.00 часа в Зеления образователен център в Шабла.



Чешки център - София ще представи изложба на комикси на известната илюстраторка Рената Фучикова под наслов „Антонин Дворжак – неговата музика и живот в картинки“. Изложбата запознава по нетрадиционен начин с живота и творчеството на световноизвестния композитор Антонин Дворжак. Експозицията включва илюстрации на най-популярните произведения на Дворжак "Славянски танци", Te Deum, "Русалка" и "Из новия свят". Преди официалното откриване в 17:00 часа гостите от Чешки център София са подготвили детска творческа работилница, подходяща за деца над 5 години. Входът е свободен.

Регионален исторически музей – Варна ще представи една съвременна, интерактивна, модулна експозиция, която илюстрира по достъпен, динамичен и интересен начин известни и по-малко известни факти и събития, свързани с живота и научната дейност на братя Шкорпил в България. Изложбата е под наслов „Братя Шкорпил – пазители на историческата памет“.

Дворецът в Балчик гостува с творби от чешко стъкло, плод на 10-годишно творческо и институционално партньорство със Средното училище по стъкларство, живопис и промишлен дизайн в гр. Валашске Мезиржичи и Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ – Варна.

Емил Басат ще представи новата си книга „Радостите и тегобите на българската бохемистика. Портрети на преводачи“, която е продължение на усилията му да обхване образите на българските преводачи и историята на преводното дело.