Главна инспекция по труда с апел за внимание към сезонните работници

Трудовите и осигурителните права на работещите са гарантирани само, ако са декларирани, напомнят от ГИТ

Главна инспекция по труда с апел за внимание към сезонните работници

По повод стартирането на летния сезон и активното търсене на работници за сезонна заетост Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” (ИА ГИТ) напомня на търсещите работа хора да бъдат внимателни за своите трудови и осигурителни права. За да бъдат гарантирани те в най-пълна степен, трудът трябва да бъде деклариран.



Наетите трябва да получат задължително три документа – екземпляр от трудовия си договор с договорени писмено в него условията на труд, копие от уведомлението за регистрацията му в Националната агенция за приходите (НАП) и длъжностна характеристика.

С персонален идентификационен код (ПИК) на НАП всеки може да провери дали договорът му наистина е регистриран, заплащат ли се осигурителни вноски върху реалния му доход и други данни, свързани с декларирането на труда. В договора трябва да са регламентирани основни параметри на трудовото правоотношение като: място на работа; наименование на длъжността и характера на работа; дата на сключване и начало на изпълнението; времетраене; размер на основния и удължен платен годишен отпуск; основното и допълнителните трудови възнаграждения с постоянен характер; продължителността на работния ден или седмица. В срок за изпитване трудовото правоотношение на работника или служителя може да бъде прекратено веднага, без предизвестие. В тези случаи той има право на обезщетение от работодателя единствено за неизползван платен годишен отпуск.

За петте месеца на 2024 г. Главната инспекция по труда е установила 90 670 нарушения на разпоредбите на трудовото законодателство. От тях 48 381 бр. са нарушенията, свързани със здравословните и безопасни условия на труд, а по осъществяване на трудовите правоотношения са 41 806 бр. За първите пет месеца на 2024 г. са установени 1360 случая на работа без трудов договор.

Сумата на забавените трудови възнаграждения на работещите е над 4 млн. лв. Благодарение на инспекторите по труда за първите пет месеца на 2024 г. са изплатени близо 2.6 млн. лв. забавени възнаграждения, включително и суми за предишни периоди.

При нарушени трудови права сигнали към Агенцията могат да се подават на място във всяка регионална дирекция, по пощата, с куриер, през специалната форма за подаване на сигнали на сайта на Агенцията, чрез  Системата за сигурно електронно връчване на Министерството на електронното управление https://edelivery.egov.bg/.