Ивайло Мирчев: Да гласуваме на 9 юни, защото няма да има поправителен наесен

Колкото повече хора си останат вкъщи, толкова повече други ще решават вместо тях, е мнението на Ивайло Мирчев, каднидат за депутат на ПП-ДБ за Добричка област

Ивайло Мирчев: Да гласуваме на 9 юни, защото няма да има поправителен наесен

Г-н Мирчев, защо хората да излязат да гласуват на 9 юни, това са шестите вече парламентарни избори, уморени са?
Напълно вярно е, умората е факт. Но най-простият отговор е – за да не трябва скоро да излязат да гласуват за седми път. И точно това се опитват да внушат някои политици и анализатори – няма смисъл сега да гласувате, защото наесен пак ще има избори. Но тогава ще има ли повече смисъл? Не, лъжа е, че няма смисъл сега да се гласува и призовавам гражданите да не се хващат като шарани на тази въдица. Защото колкото повече хора си останат вкъщи, толкова повече други ще решават вместо тях. Просто е -   тежестта на гласувалите ще скочи. Например ДПС при избирателна активност над 50% ще има по-малко депутати, отколкото при по-ниска активност.
 
И какъв е проблемът, справедливо е който гласува, той да тежи в парламента.
Да, но вижте къде е въдицата – че после пак ще има избори. Ама защо да има, ако ГЕРБ и ДПС си направят мнозинство, вземат си някоя малка партийна патерица за целофан и си управляват, както си знаят. И тогава  няма да има нови избори, а тези, които смятат сега да пропуснат, защото после пак щяло да има такава опция, просто няма да я получат. Директно ще получат застоя отпреди 2020 г. Ще получат реставрация на едно корумпирано, олигархично управление, което не работи в интерес на мнозинството от хората. Затова гражданите, които са работодателите на политиците, ако не искат да получат това, просто да излязат и да гласуват. Сами ще сме си виновни, ако проспим шанса си да спрем тази реставрация, която не просто ще спъне постигнатото досега, но може да ни върне и много назад. И няма да има поправителен наесен.
 
Колко назад, къде да ни върне?
В годините, в които се отнемаха бизнеси, изтъняваше се асфалт и се товареха милиони в сакове, раздаваха се като подаяния коледни добавки на пенсионерите, и то не на всички, в едни още по-мрачни времена, когато  политическата, правоохранителната и правораздавателната власт са сраснати и мачкат всички, които не са от племето на властта. А в Добрич по избори парите за купения вот се пренасяха в полицейските патрулки.
 
Има ли други кукички, които трябва да внимаваме да не клъвнем?
Пропагандата, компроматите и манипулациите на тези избори са в изобилие. Например някои политици и партии успяха да създадат масова психоза, че ще пращаме войски в Украйна. Може от сутрин до вечер генералният секретар на НАТО, премиерът, военният министър, партийни лидери да отричат и да се кълнат, че това няма да се случи, че само парламентът може да вземе такова решение, и че няма нито една партия у нас, която да го подкрепи, но мълвата си върви като чиста истина. Все повече се изумявам – среща ме пред супермаркет около 30-годишен, интелигентно изглеждащ избирател, и ме пита притеснен: „Г-н Мирчев, нали няма да ме пратите войник в Украйна“. Затова, колкото и да е майтапчийско, започнах да раздавам и подписвам лично удостоверения на всеки, който се чувства застрашен, че няма да бъде изпратен като войник в Украйна.
 
Защо се развали управлението на ПП-ДБ с ГЕРБ, което изглеждаше, че ще си довърши мандата, а се провали още на първата ротация на кабинета?
Това беше изключително трудно управление, с много противоречия, с много обструкции, но ние успявахме да удържаме нашия дневен ред и посоката на реформите. И се провали, докато стигнахме решителната фаза те да бъдат завършени. След приемането на промените в Конституцията трябваше да се приеме нов Закон за съдебната власт, който детайлно да разпише съдебната реформа, която бе в основата на конституционната промяна. Ние подготвихме такъв, но се оказа, че и ДПС започнали да пишат. За да няма отлагане на реформите и те да не бъдат превзети отвътре, през февруари предложихме ясен механизъм и график как те да се реализират - в т.нар. меморандум от февруари. Това беше нашето условие да има ротация, защото управление без ангажимент да довършим промените за нас е безпредметно. Ставаше дума за около 130 души в новите органи на съдебната власт – Висш прокурорски съвет, Висш съдебен съвет и регулаторните органи, както и за реформи в специалните служби. Там е истинската власт, дълбоката власт, защото това са органи с дълги мандати от по 5 и повече години, с огромна власт в икономиката и обществения живот, които сега работят почти без контрол, почти на тъмно. Всички те в момента са с изтекли мандати, и всички в момента са излъчени от партиите от предишни парламенти, особено ГЕРБ и ДПС. Ние предложихме как в тези много важни органи да се излъчват политически необвързани професионалисти с добро име в обществото, без изборът да е подвластен на стари мнозинства в дълбоки пипала в дълбоката власт. ДПС и ГЕРБ обаче искаха да си презаредят с нови кадри тази власт, отказаха да си отрежат пипалата и опашките в нея. Затова ротацията не се осъществи и управлението се провали.
 
Изключвате ли тогава управление с тях в следващото, 50-то Народно събрание?
Ние се явяваме със същия дневен ред, със същите положения от това споразумение – да си довършим реформите в държавните институции, за да можем да имаме нормална, правова, европейска държава, в която гражданите и бизнесът са свободни и се развиват. Това е много сериозна предпоставка за бърз икономически растеж и развитие на човешкия потенциал. Ще продължим и икономическия модел, който инвестира в човешкия капитал – здравеопазване, образование, трудови доходи, пенсии, демография, местно самоуправление, защото той е в основата на благоденствието.
За нашия дневен ред ще търсим подкрепа от всички. На първо място, от избирателите – колкото по-силно ни подкрепят на 9 юни, толкова по-големи са шансовете този дневен ред.



КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!