8 юни – Световен ден на океаните

През тази година фокусът е насочен върху опазването на 30 % от океаните до 2030 г., а инициативата е кръстена "30х30"

8 юни – Световен ден на океаните

Днешният Световен ден на океаните е определен по време на срещата на високо равнище по проблемите на Земята през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. От 2009 г. се отбелязва официално и насочва вниманието на хората към състоянието и проблемите на Световния океан.



Океанът покрива над 70% от планетата. Това е нашият източник на живот, поддържащ прехраната на човечеството и на всеки друг организъм на земята. Океанът произвежда най-малко 50% от кислорода на планетата, той е дом на по-голямата част от земното биоразнообразие и е основният източник на протеин за повече от един милиард души по света. Не на последно място, океанът е ключов за нашата икономика с приблизително 40 милиона души, които ще бъдат заети в базирани на океана индустрии до 2030 г.

Въпреки всичките си предимства, океанът сега се нуждае от нашата подкрепа. Световният ден на океаните напомня на всеки от нас за основната роля на океаните в ежедневието ни. Те са белите дробове на нашата планета и основен източник на храна и лекарства и критична част от биосферата. Целта на този ден е да информира обществеността за въздействието на човека върху океана и да мобилизира и обедини населението на света в проект за устойчиво управление на световните океани.

Фокусът на Световния ден на океаните през тази година ще бъде върху обединяване на природозащитните действия за призоваване на световните лидери да се защитят 30 % от нашата синя планета до 2030 г. Тази инициатива е кръстена "30х30". С опазването на 30 % от сушата и водата на Земята чрез мрежа от зони с висока защита може да осигурим здрав дом за всички.