Завърши XXVI-ят Национален фестивал на любителските театри „Каварна 2024”

Театрална трупа „Мелпоарт“ от Нови Пазар спечели голямата награда на името на проф. Гочо Гочев за спектакъла „Далавера за леваци“

Завърши XXVI-ят Национален фестивал на любителските театри „Каварна 2024”

Голямата награда за най- добър спектакъл в XXVI-я фестивал на любителските театри „Каварна 2024“ на името на проф. Гочо Гочев бе присъдена на Спектакъла –„Далавера за леваци“ от Театрална трупа „Мелпоарт“, гр. Нови Пазар. След шест фестивални дни форумът, проведен със съдействието на  Министерството на културата, община Каварна, НЧ „Съгласие – 1890“ и под патронажа на кмета Елена Балтаджиева, бе официално закрит.



От театралната трибуна кметът на Каварна поздрави всички присъстващи театрали, жури, представители на общинска администрация, местни жители и гости. Митко Недев, заместник-кмет на община Каварна, връчи статуетките на наградените.

Грамота на името на Христо Харизанов – изтъкнат деятел на читалищното дело, доайен на читалищен театър „Проф. Гочо Гочев“ получи Читалищен театър „Професор Гочо Гочев“ - гр.Каварна. Първа, втора и трета награда за най-добър спектакъл бяха присъдени съответно на  „Домът на Бернарда Алба“ на Театрална школа „Талантино“ гр. Бургас, „Трамвай желание“ гр. София, „Глас народен“ гр. Козлодуй.

За най-добър младежки спектакъл с първа, втора и трета награда  бяха отличени „Отнася се до всички“ гр. София, „Самоубиецът“ гр. Бургас, „Мисия любов“ гр. Варна. Поощрителна награда за най-добър младежки спектакъл получи ДЮТ „Златното ключе“ гр. Варна.

Индивидуални награди бяха връчени за режисура - на Красимир Ранков за спектакъла „Боряна“ и за сценография - на Лана Анцаридзе за спектакъла „Осем заподозрени”.

Първа награда за колективна мъжка роля бе присъдена на Аян Мехмедов за ролята на „Ерик Суон“ и Никола Николов за ролята на „Норман Басед“ от спектакъла „Далавера за леваци“.

За женска роля на първо място се класира Боряна Стамболиева за ролята на „Бернарда Алба” от Театрална школа „Талантино“ гр. Бургас“.

Първа награда за младежка мъжка роля грабна Петър Аврамов за ролята на „Симеон“ от постановката „Отнася се до всички“.

Младежката награда за женска роля отиде при Никол Топалова за ролите и на „Адела” в постановката „Домът на Бернарда Алба“ и „Мария Лукянова, съпруга” от постановката „Самоубиецът“.

Наградата на публиката получи спектакълът „Легло за трима“ с. Българево.

Д-р Николай Дойнов - заслужил читалищен деятел и председател на Съюза на народните читалища, връчи грамота и медал за високи творчески постижения на Клуб „Млад артист“ гр. Шабла, Самодеен театрален колектив гр. Суворово, Читалищен театър „Елена Снежина“ гр. Карлово и Читалищен театър „Професор Гочо Гочев“ гр. Каварна.

Статуетка и грамота за най-млада актриса и най-млад актьор взеха Кристина Атанасова за ролята и на „Фелиция“ и Йордан Великов за ролята му на „Едноокия“ в спектакъла „Съкровището на Силвестър“ гр. Каварна.