Изборният ден 2 в 1 започна без проблеми в област Добрич

Всички 376 секции в областта са отворили навреме и гласуването в тях вече е започнало

Изборният ден 2 в 1 започна без проблеми в област Добрич

Изборният ден за Народно събрание и членове на Европейския парламент в 8 МИР Добрич започва без проблеми. Всички членове на СИК са се явили навреме и изборният процес е стартирал. Към момента няма данни за несработили машини, посочи председателят на РИК Цонка Велкова.



Общият брой избирателни секции в областта е 376, в това число две подвижни секционни избирателни комисии - в общините град Добрич и Добричка, и образуваните секции в МБАЛ – Добрич, и следствения арест. Броят на избирателните за НС общо в областта е 171 861 души. По общини броят на секциите и имащите право на глас в извънредните избори за народни представители в 50-тото Народно събрание е както следва:

Град Добрич – 130 секции, 80 326 души;

Добричка – 68 секции, 20 616 души;

Балчик – 38 секции, 17 405 души;

Каварна – 30 секции, 12 331 души;

Шабла – 16 секции, 3 724 души;

Крушари – 17 секции, 5 024 души;

Тервел – 32 секции, 20 124 души;

Генерал Тошево – 45 секции, 12 311 души.

Съгласно изискванията на Изборния кодекс, броят на избирателите в област Добрич, имащи право да дадат днес своя вот в избора за представители в Европейския парламент е 156 788 души общо, разпределени по общини както следва:

Град Добрич – 76 851 души;

Добричка – 18 051 души;

Балчик – 16 752 души;

Каварна – 12 153 души;

Шабла – 3 682 души;

Крушари – 3 677 души;

Тервел – 14 398 души;

Генерал Тошево – 11 224 души.

Припомняме, че право да гласуват в избора на представители в ЕП имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, живели са най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава - членка на Европейския съюз, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода, както и граждани на друга държава - членка на Европейския съюз, които отговарят на същите условия, не са лишени от правото да избират в държавата членка, на която са граждани, и имат статут на продължително или постоянно пребиваващи в Република България, също имат право да гласуват.

Членовете на СИК трябва да проверяват внимателно избирателните списъци, тъй като един избирател може да има право да гласува за НС, но да няма право да гласува за членове на ЕП, уточни председателят на РИК Добрич Цонка Велкова. Лице, което има право да гласува само за българския парламент, може да го направи единствено с хартиена бюлетина, но не и на машина, тъй като не може да се проследи дали не дава гласа си и за ЕП. Избирателите не могат да гласуват и смесено. „Апелът ми към избирателите е да са наясно предварително как искат да гласуват – дали на машина или на хартия“, посочи Цонка Велкова.

При попълването на протоколите след края на изборния ден членовете на СИК трябва да следват стриктно методическите указания, с които разполагат всички. „Нека да работят първо на черновите, при пренасяне да гледат дали индексът е ЕП или НС, дали става въпрос за машинно или хартиено гласуване“, допълва Цонка Велкова. Другата често срещана грешка е при отчитането на преференциите. Председателят на РИК призова, ако член на СИК установи, че даден избирател няма право да гласува във вота за ЕП, то становището му да бъде в писмен вариант. По този начин избирателят има възможност да обжалва решението пред РИК.

Цонка Велкова посочи, че и този път не са получили от ЦИК правото сами да вземат решение за преминаване изцяло на хартиено гласуване, в случай че някоя машина не проработи или ако тя в процеса на изборния ден се развали. Това, според нея, допълнително ще затрудни работата им и ще я забави, тъй като ще трябва да се изчака становището на ЦИК.