1168 десетокласници от Добричка област са на национално външно оценяване по БЕЛ

10 юни е обявен за неучебен за всички останали ученици в училищата с изборни секции

1168 десетокласници от Добричка област са на национално външно оценяване по БЕЛ
МОН

Националното външно оценяване по български език и литература в 10-ти клас се провежда днес. То започва в 11.00 часа заради изборите за национален и европейски парламент, които се проведоха вчера - на 9 юни и за да могат училищата с изборни секции спокойно да организират провеждането му.



В Добричка област на изпит по БЕЛ ще се явят 1168 десетокласници., информираха от РУО – Добрич. 

Националното външно оценяване в края на 10-ти клас цели да диагностицира индивидуалния напредък и образователните потребности на учениците и да установи степента на постигане на отделни очаквани резултати от обучението в първия гимназиален етап, определени в държавния образователен стандарт за общо образователна подготовка. Също така се прави и мониторинг на образователния процес за прилагане на политики и мерки, насочени към подобряване на качеството на образованието. 

Десетокласниците ще се явят на национално външно оценяване по математика на 12 юни, по чужд език на 11 юни и по информационни технологии за измерване на дигитални компетентности – на 14 юни 2024 г.

В Добричка област на изпит по по математика ще се явят 1168 ученици, по  чужд език – 83 и по информационни технологии за измерване на дигитални компетентности – 29, информират още от РУО – Добрич.

Началото на изпита по математика е от 8,00 часа, а на изпита по чужд език е различно за различните нива. Началото на изпита по информационни технологии за измерване на дигитални компетентности е от 9,00 часа, информират още от РУО в Добрич. Учениците трябва да са в училищната сграда половин час преди изпитите.