Туристите в шабленско са се увеличили с 9 на сто

Това става ясно от заседание на Консултативния съвет по въпросите на туризма, в края на миналата седмица

Туристите в шабленско са се увеличили с 9 на сто

Според обобщен анализ, общината разполага с 1 210 легла, разположени в 81 обекта. Броят на туристите, посетили общината е 5 911 души, което спрямо 2010 година е с 500 повече или 9, 11%. По отношение на реализираните нощувки, са отчетени 20 545- намаление с 346 или 1,7%. Най-голям брой туристи са почивали от Румъния и Полша, третото място с 90 нощувки е Германия.



Направено е предложение, туристите да имат облекчен достъп до Фара, но разрешаването на проблема е в правомощията на военно-морските сили във Варна. Друг обект, който може да носи приходи е Големият остров на Дуранкулашкото езеро, а разработването на услугата би могла да се осъществи по Програмата за развитието на селските райони.


„Насочили сме се към т.нар. „комерсиален туризъм”, т.е към този, който ще ни носи печалба, а именно към къмпингуването -възможност за отдих и почивка, която почти липсва по българското Черноморие”, обобщи кметът на общината проф. Райна Бърдарева.


Всички предложения, които постъпиха по време на срещата, ще бъдат заложени за реализирането на Стратегията на община Шабла за развитието на туризма през следващите години.