Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО отработиха военни на зенитен полигон „Шабла“

На учебните стрелби „Шабла 2024“ присъстваха президентът и Върховен главнокомандващ Румен Радев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и зам.-министърът на отбраната Иван Пейков

Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО отработиха военни на зенитен полигон „Шабла“

За поредна година се проведоха демонстрациите на способности на участниците в съвместните бойни стрелби на Зенитния полигон на ВВС. Те са част от учението на НАТО „Ramstein Legacy - 2024“, което се изпълнява в България и Румъния. „Това, което се отработва тук е несамо противовъздушната отбрана на страната в национален мащаб, но и в колективен. На наша територия имаме развърнати съюзнически сили, ПВО системи от Словения, представители от авиационния команден център на НАТО, свързани сме с всички сили, които са в Югоизточна Европа, респективно в Румъния“, посочи началникът а отбраната адмирал Емил Ефтимов. В Шабла беше отработена т.нар. противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.



Адмирал Ефтимов заяви още, че на 2 юли започва първата активация на противоминната военноморска група в Черно море според подписания между България, Турция и Румъния меморандум. „Ще има три активации през годината, следващата е през септември и ноември. Тоест това, което беше заявено на политическо ниво, е подплатено с усилие от военна страна и започваме с активацията“, допълни адмирал Ефтимов.


На учебните стрелби в Шабла присъства и президентът Румен Радев, който направи и първия си политически коментар след предсрочните парламентарни избори в страната от 9 юни.