В Художествената галерия в Балчик представиха книгата "Античните надписи на Дионисопол"

Книгата е с автор д-р Николай Шаранков - преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", научен рецензент проф. дфн Мирена Славова

В Художествената  галерия в Балчик представиха книгата "Античните надписи на Дионисопол"

В увода авторът обсъжда целите, методите и обхвата на работата си, както и историята на проучванията. Неговите задачи са да издаде пълен корпус на античните надписи от Дионисопол и да ги подложи на езиковедски и ономастичен анализ. Неминуемо покрай всичко това той навлиза в сложната проблематика за историята на този град, неговата религия, административно устройство и дипломация. Още в увода се открояват някои от най-съществените приноси на труда. Към досега публикуваните 37 надписа д-р Шаранков заявява, че публикува нови 43, като включва в корпуса и шест латински надписа, а също и намерените шест extra fines. Всички надписи (с малки изключения) са видeни ex autopsia, което довежда до множество ревизии на вече публикуваните надписи.



Книгата на д-р Шаранков се явява отлична отправна точка за изучаването на античната история на Балчик и задава модела за подобен научен труд. Тя е еднакво интересна и за специалистите, и за любознателните дионисополци, днешните жители на Балчик. Богати със своето минало, проф. Славова, пожела на балчиклии да имат куража да живеят и да развиват своя град към благоденствие, в което личните и обществените постижения да вървят ръка за ръка, както в античния Дионисопол.

източник: Исторически музей Балчик