Днес отбелязваме деня на лозаря Трифон Зарезан

По традиция днес, 14 февруари, отбелязваме деня на лозаря – Трифон Зарезан. Това е обичай, свързан с първия процес от годишната обработка на лозата – пролетното ѝ зарязване. Православната църква почита този празник на 1 февруари, но мнозина с радост празнуват и на 14 февруари, според Григорианския календар.

Днес отбелязваме деня на лозаря Трифон Зарезан
Традицията отрежда водещо място на България сред винените дестинации - лозарството и винарството се развиват по нашите земи още от времето на древните траки. Те са се славели като производители на едни от най-качествените вина в древността.

Самото вино присъства в религиозните ритуали на предшествениците ни и така, то до известна степен е обожествявано. По-късно възниква и култът към виното и към неговия бог Дионис. Веднъж в годината са се организирали тържества в негова чест.

По-късно източното православие също възприема култа към Дионис и почита празника на виното в негова чест. Свети Трифон се счита за пазач на лозята, затова празникът е в негова чест. На този ден във всеки край на страната се зарязват лозите. Сред мъжете се избира най-достойният, който бива провъзгласен за Трифон. Той ще прочете специална молитва за плодородие.

Имен ден празнуват всички, които носят името Трифон, Трифона, Тричко, Тричка, Трифко, Трифул, Фуне, Радка, Рачо. Наздраве!