В Албена ще следят ежедневно за чистотата на морската вода

Ежедневният мониторинг ще гарантира чистотата на морската вода в акваторията на комплекса, пробите ще се анализират в независима лаборатория

В Албена ще следят ежедневно за чистотата на морската вода

Ваканционното селище “Албена” стартира акция за ежедневен мониторинг на чистотата на морската вода в акваторията на комплекса. Главният санитарен инспектор д-р Тамара Стойкова ще взема проби, които ще бъдат изпращани за анализ в независима лаборатория. Ще се изследва наличието на ешерихия коли и ентерококи, а данните ще бъдат публикувани на интернет страницата на комплекса и в социалните мрежи. Целта на тази превантивна дейност е да се избегнат всякакви спекулации относно чистотата на морската вода, така че почиващите да могат да се къпят спокойно, без да се притесняват за здравето си, информират от курорта. 



Инициативата допълва предприетите мерки от страна на Регионалните здравни инспекции в градовете Добрич и Варна, които правят пробовземания на ежеседмична база. Мениджмънтът на комплекса обаче счита, че това не е достатъчно, за да информират туристите и да ги успокоят. 
Ето и текущите резултати от изследванията на водата, взети на 21.6.2024 г.:

Плаж Гергана:
Чревни ентерококи: < 1/100 cfu/100ml
Ешерихия коли: < 1/100 cfu/100ml

Плаж Арабела Бийч:

Чревни ентерококи: < 1/100 cfu/100ml
Ешерихия коли: < 1/100 cfu/100ml

Резултатите показват, че водата на тези плажове е изключително чиста и безопасна за къпане, гака че туристите могат да са спокойни, уточняват още от ваканционното селище.