Представят илюстрации от книги на издателство „Точица“ в ХГ - Добрич

Изложбата е под наслов „Мисли, преди да пораснеш“ и се открива на 27 юни от 17.30 часа

Представят илюстрации от книги на издателство „Точица“ в ХГ - Добрич

На 27 юни 2024 г.  от 17:30 ч. в Художествена галерия – Добрич се открива изложба с илюстрации от книги на издателство „Точица" - „Мисли, преди да пораснеш".



Кирил Златков, Миглена Папазова, Ясен Григоров, Сияна Захариева, Пенко Гелев, Калина Мухова, Вяра Бояджиева, Милена Вълнарова, Мила Янева-Табакова, Юлиян Табаков, Анелия Пашова, Анна Цочева, Анна Георгиева, Аля Маркова и Ина Христова представят книги, издавани от създаването на „Точица" през 2010 г. досега. Книгите са за мълчанието и за умението да говориш, за светове на реалното и на въображаемото, на видимото и на отсъстващото, казват издателите.

Селекцията от илюстрации е дело на Мариета Ценова. Изложбата се осъществява с подкрепата на програма „Създаване" на Национален фонд „Култура". Заедно с нея ще бъдат проведени творчески ателиета със Зорница Христова и Ясен Григоров. На тях децата ще имат възможност да измислят и нарисуват свой необикновен „домашен любимец". 

Художниците, представени в изложбата с илюстрации от книгите на „Точица", представят различни моменти от този разговор между малкото и голямото. Повече от двайсет художници намират своя път към общуването с децата през книгите и през образите. Всеки от тях разказва една история, един сюжет – свързани с тези на книгата, но и съдържащи размислите на своя автор за свободата, за смеха, за вниманието към света или обратно, за радостното невнимание на въображението. За това колко приятна може да бъде хармонията между отделните елементи – и колко живително може да бъде нарушаването на тази хармония.

От 27 юни до 22 юли в залите на Художествена галерия – Добрич можете да се запознаете с изкуството на илюстрацията с изложбата „Мисли, преди да пораснеш“ - илюстрации от книги на издателство „Точица" и изложбата „Тихи книги" на Унгарския културен институт в София.