Стотици се събраха на Еньовския събор „Край язовир Дрян”

Единадесето издание на Еньовски събор на родовете и традициите “Край язовир Дрян” се проведе на 23 юни край едноименната местност в Добруджа

Стотици се събраха на Еньовския събор „Край язовир Дрян”

Съборът откри кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров. Първи на сцената излязоха своеобразните домакини от село Красен, които се представиха с типични добруджански песни и танци. Тази година съборът край язовир Дрян събра на една сцена 25 самодейни състави, 27 индивидуални изпълнители и 7 танцови състави от две области – Добрич и Варна. Специални гости на събитието бяха Георги Иванов, Стоян Варналиев, Живко Желев, Анелия и Милен Радеви, Танцов състав "Шарена гайда", град Варна, Женска фолклорна група "Китка" при НЧ „Светлина – 1941“, град Генерал Тошево и Фолклорен танцов ансамбъл "Калина Вълчева", град Тервел.



В следобедните часове за всички участници и гости на събора се състоя открит урок по народно пеене и народни танци - разучаване на Добруджанска песен и танц с професионални преподаватели.

Еньовският събор на родовете и традициите “Край язовир Дрян” се организира съвместно от Община Генерал Тошево, кметство село Красен и НЧ ”Йордан Йовков 1896” в селото. Той има за цел проучване, популяризиране и съхраняване на традициите в добруджанския бит, обредност, обичаи и песен, съхраняването на родовата памет и българско самосъзнание и приемственост между поколенията, проучване билките на Добруджа и начините за ефективното им използване от екологична гледна точка.