Внукът на Йосиф Цанков представя музиката на знаменития си дядо в Добрич

„Среща в приказка(та)“ е заглавието на цикъл от концерти, които ще бъдат представени в Шумен, Варна и Добрич

Внукът на Йосиф Цанков представя музиката на знаменития си дядо в Добрич

„Среща в приказка(та)“ е заглавието на цикъл от концерти, които предстои да се състоят в Шумен, Варна и Добрич през юли и чиято цел е да срещнат публиката с музиката на Йосиф Цанков. На сцената ще я претворят Милен Кукошаров, Симфониета Шумен, джаз трио и солист – внукът на композитора - тромбонистът Велислав Стоянов, под диригентската палка на маeстро Любо Денев-син.



Йосиф Цанков или Йожи, както го наричат близките му, е епоха в българската музика. Композиторът е формирал и участвал във формирането на вкусовете на съвременниците си дълги години. Във времето на активния му творчески живот – 1929 -1971 той е написал над 500 творби, които са били изпълнявани, записвани, обичани и слушани от широката публика. В тази съкровищница има шест оперети, множество танга, шлагери в различни ритми и стилове, поп песни, музика към филми и др.

Като един от основателите на Българско национално радио (тогава радио „София“) Йосиф Цанков освен композитор на голяма част от музиката, изпълнявана и записвана от Естрадния оркестър към радиото, е и идеолог на музикалните и детски предавания в медията. Съвсем неслучайно внукът на именития композитор и двигател на инициативата по възраждане на музикалната съкровищница, оставена от Йосиф Цанков, тромбонистът Велислав Стоянов избира да запише и реализира готовата програма с щрайха на Симфоничния оркестър на БНР. 

На Милен Кукошаров е поверена отговорността да претвори музиката на Йосиф Цанков, да улови нейната магия и с необходимото уважение към създаденото от композитора да я пренесе в съвремието ни, без тя да загуби от красотата си. И така двамата творци се срещат в приказката…

Вили Стоянов определя аранжиментите на Милен Кукошаров като претворяване на песните на дядо си, а резултатът – като опит за пускане на музиката в абсолютното безвремие – в бъдещето, миналото и настоящето едновременно.
В представянето на приказката се включат Симфониета Шумен с диригент Любо Денев – син, джаз трио в състав Милен Кукошаров – пиано, Борис Таслев – контрабас и Атанас Попов – ударни, както и солист – Велислав Стоянов – тромбон.

В Добрич срещата в приказката ще се състои на 12 юли от 19.00 часа в Органова зала.

Официално събитие във Facebook – ТУК

Билети: тук