Детски полицейски бележник за оценка на възрастните „Движение по правилата“ представиха от ОД на МВР Добрич

Автор на първата подобна книжка за спазване на правилата за движение по пътищата е инспектор Мая Василева от Детска педагогическа стая

Детски полицейски бележник за оценка на възрастните „Движение по правилата“ представиха от ОД на МВР Добрич

Десетки деца от Общинския детски център в Балчик днес получиха Детския полицейски бележник за оценка на възрастните „Движение по правилата“ при официалното му представяне в Белия град. Книжката е с автор инспектор Мая Василева и графичен дизайн на Велина Симеонова-Георгиева. Идеята за създаването й е от години и, по думите на инспектор Василева, е дело на много труд и постоянство, за да се осъществи. Отпечатани са над 2 000 бройки, като те са раздадени на децата от първи до четвърти клас в цялата област. Финансовата подкрепа е на Местните комисии за противообществените прояви в общините Добрич, Добричка, Балчик, Тервел, Каварна и Генерал Тошево. „В бележника са подбрани много актуални нарушения, които най-често се допускат на пътя от шофьорите – непоставяне на обезопасителен колан, сядане на децата на предната седалка, преминаване на червен светофар и др. Това ме провокира да намеря начин как чрез децата да накараме родителите да спазват правилата и да ги учат заедно“, посочи инспектор Мая Василева. 



Графичният дизайнер на книжката Велина Георгиева изрази удовлетворението си, че са създали нещо полезно за децата. „Много е важно още от малки да познават правилата и да ги следват и мисля, че ще продължат и като големи да го правят. Мисля, че на децата им харесва книжката и да контролират родителите си“, допълни тя.

Директорът на ОД на МВР Добрич старши комисар Красен Торимацов посочи, че се набляга на превантивните мероприятия и едно от тях е запознаването на децата с правилата за движение. „Инициативата за този бележник ще допринесе и за контрол от страна на децата към възрастните и доколкото знам това е първия такъв бележник в цялата страна и се надявам другите дирекции да продължат с тази инициатива“, допълни той. Старши комисар Торимацов заяви, че спасяването на човешкия живот е най-важното и приоритет за цялото МВР. 

Децата, получили книжката, споделиха, че те спазват стриктно правилата и че често се налага да правят забележки на родителите си.