Акция „Ваканция. Да пазим живота на децата на пътя“ се реализира от полицията в област Добрич

Във връзка с осигуряването на безопасността по пътищата през летните ваканционни месеци от 17 юни до 31 август на територията на ОД на МВР – Добрич се провежда традиционната акция под надслов „Ваканция. Да пазим живота на децата на пътя“

Акция „Ваканция. Да пазим живота на децата на пътя“ се реализира от полицията в област Добрич

Акцията през лятото акцентира върху места, посещавани от децата, площадки, игрища и тяхното обезопасяване, информират от ОД на МВР – Добрич. Ще се следи за правилното управление на велосипеди и индивидуални електрически превозни средства като тротинетки, с които традиционно има проблеми. Съблюдава се за правилното придвижване на пешеходците и пътниците в МПС, засилен контрол ще се осъществява по отношение на безопасността на децата и техните придружители – правилното превозване на децата на предна и задна седалка, използването на детски обезопасителни системи. 



Акцията „Ваканция. Да пазим живота на децата на пътя“ съвпада и с акция „Безопасно лято“, която акцентира върху употребата на алкохол, наркотични вещества и превишената скорост, за които се извършват масови проверки.
Анализът на травматизма при пътнотранспортни произшествия през 2023 г. показва, че най-голям е броят на загиналите през периода май-септември. Те са четирима, при девет загинали за цялата година. Най-голям е броят на ранените през месец юни – 21. През юли ранените са 18, през август – 16.

От 1 юни до 31 август 2023 г. при пътни инциденти в област Добрич са пострадали леко 9 деца при 7 ПТП. За същия период през 2022 г. се отчитат общо 15 ПТП с участието на 20 деца, няма загинали, но две са тежко ранени, 8 са леко ранени, а при десет няма последствия от настъпилите инциденти. 

От началото на 2024 г. до 31 май в област Добрич са настъпили 10 ПТП с участието на 8 деца. От 1 януари до 25 юни тази година са настъпили 182 леки ПТП, 61 тежки с петима загинали и ранени 74. За същия период на 2023 г. леките ПТП са 25, тежките са 64 с трима загинали и ранени 85. За 2022 г. леките ПТП са 174, тежките са 57 с ранени 78. 
По думите на говорителя на ОД на МВР – Добрич Стоян Стоянов по-голямата част от произшествията настъпват поради ниска култура на поведение на всички категории на участници в движението по пътищата.