Спор в ОС: Дали да гласуват политическа декларация или не

В края на днешното заседание на ОС съветниците гласува дали да гласуват политическа декларация на ПП „Възраждане”

Спор в ОС: Дали да гласуват политическа декларация или не

Припомняме, че от „Възраждане” поискаха оставката на кмета Йордан Йорданов и внесоха декларация, която днес бе прочетена от трибуната от Георги Джендов. Джендов настоя декларацията да бъде гласувана в зала. И това породи дебати до колко подобен акт е законосъобразен.  Зорница Михайлова, юрист и общински съветник от групата на ГЕРБ обясни, че според ЗМСМА, такъв тип декларация е абсолютно излишно да се гласува, тъй като това няма да породи никакъв правен ефект.
Председателят на ОС съвет обаче реши, че след като има направено предложение в зала, то трябва да бъде подложено на гласуване.



„Колеги, има направено предложение от г-н Джендов и ние, с нашия вот, ще покажем дали това е правилно, или – не. Конституционно право на всеки наш колега е да прави предложения, а ваше право е да го гласувате. Най-демократично и законосъобразно е ние, с гласа си, да определим дали ще гласуваме тази декларация“, посочи Николов.

Нивелин Радичков възрази на това решение.  „Г-н председател, имате пълното право да отхвърлите подобно предложение. Каза Ви го и колегата Зорница Михайлова, която е юрист от класа. Не допускайте политическа декларация от политическа партия да се гласува на заседание на Общинския съвет. На ставайте съпричастен и не допускайте такова нарушение на закона“, апелира бившият председател на местния парламент.

Независимо от това Красимир Николов подложи предложението на гласуване, но отправи апел към колегите си занапред политически декларации от която и да е партия да не се гласуват, тъй като така се „поражда прецедент”.

В крайна сметка предложението на Георги Джендов да се гласува декралацията беше отхвърлено.