27 юни - Световен ден на риболова

Промишлен, спортен или хоби – риболовът е средство за поминък, хоби и страст

27 юни - Световен ден на риболова

Световният ден на риболова се чества от 1985 г. по решение на Международната конференция по регулиране и развитие на риболова, проведена през юли 1984 година. 



Риболовът е една от най-древните форми на осигуряване на храна, а рибарите твърдят, че няма по-завладяващо усещане от улова. Ако в миналото риболовът е бил основно средство за поминък, то днес най-често започва като хоби, което при повечето хора се превръща в страст. 

Развлечение или занимание за почивка сред природата, процесът по улова на риба е толкова увлекателен, че с времето от навик той се превръща в страст, която е присъща както на мъжете, така и на жените  по света.     

Промишленият риболов включва използване на кораби, снабдени със специални риболовни приспособления – най-често различни видове мрежи. Към него спада и разполагането на постоянни мрежи във водата (наричани таляни/даляни, когато са в морето).

Спортният риболов се поделя основно на подводен (често с използване на харпун и подводна екипировка) и обикновен, който на свой ред се дели на морски (от брега или от лодка), в спокойни води (язовири, езера и т.н.) и речен (обикновено става дума за улов на шаран, речен кефал, бяла риба, щука, сом, мряна, уклей, пъстърва).Съществува и подледен спортен риболов, при който обект на улова са предимно костур, червеноперка, щука, бяла риба, пъстърва.

При спортния риболов се използват комплект риболовни принадлежности (такъм от турк. takım – съвкупност,комплект):риболовен прът тип:телескоп без водачи,телескоп с водачи тип: мач, болонезе, спининг, фидер, макара, плувка, тежест, звънче (шпионка), риболовно влакно (корда), кука, повод, вирбел, блесна и други.

Риболовът отдавна вече не е само средство за поминък, но и хоби, което при повечето хора по-късно се превръща в страст. 
В България празникът се отбелязва с масови посещения на реките, язовирите и морското крайбрежие.