27 юни – Национален ден на орела

В България има 10 вида орли, като голяма част от тях са застрашени или почти изчезнали

27 юни – Национален ден на орела

На 27 юни отбелязваме националния ден на орела. Датата не е случайна – 27 юни е избран за Национален ден на орела по време на кампанията „За да има орли“, която БДЗП организира преди години, за да насочи общественото внимание към тези величествени, но все по-редки птици, както и към заплахите, които ги застрашават.



На днешния ден всяка година се напомня за незаменимата роля на орлите в природата чрез информационни кампании и образователни инициативи.

България е сред страните в Европа с най-запазена природа – с близо 34% от територията й, която попада в мрежата "Натура 2000". По богатство на орнитофауната си България се нарежда на второ място в Европа след Испания. Територията на страната представлява само 1% от територията на Европа, а тук се срещат близо 400 вида птици, или 76% от европейската орнитофауна.

Въпреки това природата ни е белязана от черна хроника на изчезващи и изчезнали видове. Сред тях са и орлите – властелини на небето - често срещани у нас само допреди 60-70 години, а днес малцина българи са виждали орел на живо.

Орлите не загиват само от бракониерски куршуми. Някои видове орли, дарени с почти човешко дълголетие, стават и косвени жертви – загиват от късо съединение при кацане върху необезопасени електропроводи и стълбове, умират от отровни примамки, незаконно поставени срещу чакали, вълци или скитащи кучета, или изчезват, защото унищожаваме местообитанията им.

В България се срещат 10 вида орли, като голяма част от тях са застрашени или почти изчезнали.

Царският орел е сред изчезващите видове. Той е една от най-редките птици на планетата, включени в Червената книга на България. Преди 200 години у нас е имало около 2000 птици, а днес са останали една 28 двойки.