Вдигат цената на газа от първи април

„Няма никакви основания за такова драстично увеличение, каквото е предложил „Булгаргаз", категоричен е шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Вдигат цената на газа от първи април

Според него ще има някакво увеличение на цената на природния газ, но отказа да се посочи с колко. Семерджиев се аргументира с това, че искането на „Булгаргаз" за скок от 27 % е на база на прогноза, като окончателното предложение ще бъде дадено чак през март.


 

Според Семерджиев основанията на „Булгаргаз" за вдигане на цените, че трябва да купуват повече газ, за да попълнят запасите, не биха могли да бъдат фактор, тъй като това е нормална зимна обстановка и тя не трябва да се използва като основание за повишаване на газа. Освен това „Булгаргаз" досега винаги е намирал резерви, посочи още Семерджиев и изрази надежда това да стане и този път.

 

Той изтъкна, че в сравнение с 2010 година, през 2011 година „Булгаргаз" е подобрил финансовото си състояние. Общото състояние на „Булгаргаз" не върви към влошаване и се надявам тенденцията да се запази, добави той.

 

Шефът на ДКЕВР е категоричен, че такива скокове, каквито „Булгаргаз" иска никой не може да даде и предположи, че увеличението ще е в рамките на процентите, с които ДКЕВР е повишавала цените в предишни години, но отново не посочи цифри. Той е категоричен, че сега е много малка вероятността за точна оценка, тъй като сме едва по средата на тримесечният период.

 

С цените на тока шефът на ДКЕВР също не беше конкретен. Той каза, че тежката ситуацията може да доведе до стремеж да се инвестира повече в сигурността на системата и че това няма как да не се поеме от потребителите. Такова косвено отражение ще има, потвърди той и поясни, че всички инвестиции в мрежата са признати разходи, които трябва да се покриват с крайната цена и успокои: „разбира се не веднага".