36 участници се включиха в организирания от Европа директно Добрич уебинар, посветен на изкуствения интелект

Лектор на събитието бе инж.Лъчезар Росенов - председател на ТПП Добрич

36 участници се включиха в организирания от Европа директно Добрич уебинар, посветен на изкуствения интелект

Общо 36 участници се включиха в организирания от Европа Директно Добрич уебинар на тема „Ролята на изкуствения интелект за повишаване конкурентоспособността на фирмите и справяне с предизвикателствата на пазара на труда". От тях 31 присъстваха онлайн, а 5-ма участваха присъствено в залата на ТПП Добрич, информираха организаторите на събитието.



Лектор бе инж. Лъчезар Росенов – председател на ТПП Добрич, който от години се занимава с обучения и внедряване на иновации свързани с дигитализация. В лекцията бе застъпена връзката между автоматизацията, роботизацията и изкуственият интелект (ИИ), които играят ключова роля в съвременната икономика, като значително подобряват ефективността и производителността на фирмите. 

Интересна за аудиторията бе информацията, че ИИ може значително да подобри управленските процеси, като предоставя анализи въз основа на данни, прогнозира тенденции и оптимизира вземането на решения. Бяха презентирани начините за използване на ИИ във фирмите от различните индустрии с цел да подобрят своите операции. Бе дадена информация за източниците на приложения на изкуствения интелект, които включват софтуерни платформи, специализирани в обработка на големи данни, машинно обучение и анализ на данни. Сред популярните платформи са Google AI, IBM Watson, Microsoft Azure AI и Amazon Web Services (AWS).

Презентирани бяха и първите стъпки при внедряване на изкуствения интелект - идентифициране на потенциалните области за приложение на ИИ; оценка на готовността на организацията за внедряване на ИИ, създаване на план за обучение на служителите.

Уебинарът завърши с представяне на възможностите за финансиране в сферата на изкуствения интелект, включително европейски фондове, правителствени грантове и частни инвестиции.