Аптеки в цялата страна затварят за два часа днес

Протестът на фармацевтите е заради промени в изписването на лекарства

Аптеки в цялата страна затварят за два часа днес

Аптеки в цялата страна затварят за два часа днес в знак на протест. Фармацевтите недоволстват срещу промените в начина на изписване на лекарства, които според тях ще доведат до спад в доходите им.



Според промените фармацевтите нямат право да слагат надценки на медикаменти, които Здравноосигурителната каса заплаща изцяло. Тези лекарства обаче стават все повече и това може да доведе до масови фалити, прогнозират фармацевти. 

От Министерството на здравеопазването излязоха с позиция по казуса.

"Проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, е обявен за обществено обсъждане. В срок до 04.07.2024 г. всички заинтересовани страни могат да изпращат становища и предложения по предложения След това ще бъде изготвен анализ", пише в становището на ведомството.

От Министерството на здравеопазването припомнят, че с промените лекарите ще могат да предписват повече от три медикамента за повече от три заболявания на едно електронно предписание, което цели улесняване достъпа на пациентите до цялостна и комплексна лекарствена терапия и намаляване на административната тежест. 

"Чрез промените ще се постигне и оптимизация на разходите на НЗОК, което ще подобри контрола върху изразходването на бюджетни средства“ – подчертават още от Министерство на здравеопазването