3 юли- Международен ден без найлонови торбички

50% от отпадъците, които попадат в моретата и океаните са пластмасови изделия за еднокартна употреба

3 юли- Международен  ден без найлонови торбички

На 3 юли 2009 за първи път се отбелязва Международния ден без найлонови торбички. Този ден възниква по инициатива на няколко организации, които се борят за ограничаване и забрана на използването на пластмасови предмети за еднократна употреба, в това число и торбичките. Този ден е глобална инициатива, която цели елиминирането на пластмасовите торбички от нашето ежедневие.



Найлоновите торбички са навсякъде около нас, за да улеснят евтино и практично ежедневието ни. Но, докато те се използват средно за по 25 минути, разграждането им в природата отнема над 200 години. Последствията от употребата им са трагични за околната среда. Неправилно изхвърлени или попаднали в природата, те причиняват страдания и смърт на много животни. Все повече държави в света налагат забрани за използването на найлонови торбички за еднократна употреба.

Найлоновите торбички имат достъпни алтернативи за многократна употреба и, ако използваме някои от тях - например платнени чанти, ще спестим много отпадъци на околната среда.