Съдът призна за виновен подсъдим по обвинение за грабеж и използване на данни от чужда банкова карта

Подсъдимият е наказан от Окръжен съд Добрич с лишаване от свобода за срок от 2 години и глоба от 40 лв.

Съдът призна за виновен подсъдим по обвинение за грабеж и използване на данни от чужда банкова карта

Състав на Окръжния съд в Добрич призна за виновен подсъдим по обвинение за грабеж и използване на данни от платежен инструмент без съгласието на титуляра.



Подсъдимият И. М. е признат за виновен в това, че на 30 ноември 2022 г., в гр. Добрич, отнел чужди движими вещи - дамска чанта, в която имало три мобилни телефона, пари в размер на 35.10 лв., очила, дебитна карта и други вещи от владението на жена от същия град, без нейно съгласие с намерението противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила. Общата стойност на противозаконно присвоените чужди вещи и пари възлиза 1554.49 лева. 

Подсъдимият е признат за виновен и по повдигнатото му обвинение, че на 1 декември 2022 г., в Добрич, при условията на продължавано престъпление, е използвал данни от дебитната карта на пострадалата без нейното съгласие, като два пъти извършил трансакция - покупка на ПОС-депозит в размер на 10.00 лв. чрез онлайн платформа за залози, като общата сума на извършените трансакции възлиза на 20 лева и деянието не съставлява по-тежко престъпление. 

По искане на подсъдимия производството е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие, след като той е признал изцяло фактите, изложени в обвинителния акт. При тази процедура, при постановяване на осъдителна присъда, първоначално определеното от съда наказание лишаване от свобода задължително се намалява с една трета. В случая съдът определи отделни наказания за всяко от извършените престъпления и след задължителната им редукция постанови подсъдимият да изтърпи по-тежкото от тях, а именно лишаване от свобода за срок от 2 години, при първоначален общ режим на изтърпяване.

На подсъдимия е наложена и глоба от 40 лева, колкото е двойният размер на получената неправомерно сума чрез използване на чуждия платежен инструмент.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.