Фармацевти от област Добрич протестираха заради промените в Здравната каса

Аптеки в област Добрич преустановиха работа с рецепти по НЗОК в рамките на един час днес в знак на недоволство срещу новите правила за изписване на лекарства

Фармацевти от област Добрич протестираха заради промените в Здравната каса

Собственици и управители на аптеки в област Добрич се събраха днес пред сградата на РЗОК в знак на протест срещу промените при изписването на лекарствата. Председателят на Регионалната фармацевтична колегия Добрич Мирослава Люцканова обясни, че обединяването на рецептите ще намали драстично финансовите приходи на аптеките, особено по отношение на безплатните лекарства, тъй като за тях аптеките получават единствено такса за обработка на рецептите. 



Промените ще доведат до забавяне при зареждането на лекарства, със сигурност и до откази и невъзможност за обслужването на пациентите, посочи магистър фармацевт Янакиев, собственик на аптека в Добрич. „Финансовите щети не могат да бъдат изчислени на този етап, но със сигурност ще са големи“, заяви той. Протестиращите изразиха недоумението си и защо тези промени стават набързо и то в средата на летния туристически сезон. По думите на Светла Дамянова заради инфлацията годината за фармацевтите и без това е била тежка. „Това също оказа своето влияние и сега сме принудени да намаляваме количествата на лекарствата, работим с огромна номенклатура и за съжаление нещата не са в добра посока“, категорична е фармацевт Дамянова. 

Според Павел Господинов, магистър фармацевт и собственик на аптека в Балчик, промените в Здравната каса в момента са компенсация на изчерпания й финансов ресурс вследствие на приемането на закона за безплатните лекарства за кардиологичните заболявания. „Този закон се прие по популистки подбуди, а не след разчет на парите на Здравната каса и сега, три месеца по-късно, парите й свършиха и се започна рязането на бюджета“, посочи Господинов. По думите му, дори и да бъдат чути техните протести, Здравната каса пак ще трябва да ореже нечий друг бюджет и това ще доведе до последващи протести на негови колеги.

От ФРК внесоха протестно писмо до НЗОК и заявиха готовност да прекратят договорите си със Здравната каса, в случай че исканията им не бъдат удовлетворени. Това, по думите на Мирослава Люцканова, ще доведе до огромни проблеми при обслужването на пациентите, тъй като в по-малките общини една аптека обслужва десетки населени места.