Жътвата на ечемик в част от общините приключи. Започна прибирането и на лавандула

Средните добиви при ечемика и пшеницата в Добричка област засега надхвърлят тези от предходната година

Жътвата на ечемик в част от общините приключи. Започна прибирането и на лавандула

Жътвената кампания в област Добрич при пшеницата е в ход. Ечемикът е реколтиран от около 90% от площите, като  в общините Шабла, Каварна, Крушари и гр.Добрич  е прибран на 100%. Средният добив е 665 кг/дка. Най-много ечемик са прибрали в община Генерал Тошево, средният добив е 710 кг/дка, а най-ниски са добивите в община Крушари- 600 кг/дка. През миналата стопанска година средният добив при културата е бил 624 кг/дка.



При пшеницата средният добив е близо 643 кг/дка, а през предходната година е бил с близо 100 кг. по-малко. Най-високи са добивите отново в община Генерал Тошево- 680 кг/дка. По толкова жънат и в общините Добричка и Добрич. Най-малко зърно прибират стопаните от общините Шабла и Крушари- 600 кг/дка.

Прибирането и на рапица в областта е на 95 %, която тази стопанска година е с почти на половина по-малко площи спрямо предходната , когато са били реколтирани 452 100 дка при среден добив от около 268 кг/дка. В трите морски общини, Балчик, Каварна и Шабла, няма засят нито един декар с рапица. В останалите общини, през тази стопанска година средният добив е 244 кг/дка.  

Кампанията по прибиране и на цветната маса от лавандуловите насаждения също започна през изминалата седмица, като продължава и към момента. Средният добив при лавандулата е 466 кг/дка.