В Художествена галерия Добрич откриха изложбата „Тихи книги“

Експозицията гостува със съдействието на Унгарския културен институт в София и ще може да се види до 23 юли

В Художествена галерия Добрич откриха изложбата „Тихи книги“

За втора поредна седмица изкуството на илюстрацията намира пространство в залите на ХГ-Добрич. На 4 юли 2024 г. в галерията бе открита изложба с илюстрации от най-добрите чуждестранни и унгарски тихи книги на галерия „Деак 17“, Будапеща.



Експозицията включва над 40 творби на 16 художници - илюстрации, лего инсталации, проекти за книги и над 50 „тихи“ книги, притежание на егерската библиотека „Шандор Броди“. Гости на откриването бяха Ева Бедеч – асистент и финансов деловодител към Унгарския културен институт и д-р Ласло Бедеч – лектор в СУ „Св. Кл. Охридски“. 

Жанрът „тихи книги“ не е обвързан с възраст, може да разказва приказни истории на малки деца и да решава проблеми и разкрива сложни взаимоотношения от света на възрастните, увличайки и по-големите читатели. Тихите книги предават история, смисъл и действие посредством богати илюстрации, които провокират въображението на читателя, предоставяйки му роля на съ-творец, надграждайки собствените му представи и възможности за наблюдение и вербализиране на видяното.

Изключителното въздействие на илюстрациите и умелото боравене с живописни и графични техники на художниците, може да се усетят и видят и в настоящата изложба. Експозицията ще гостува в Художествена галерия Добрич до 23 юли.