Балчик е домакин на осмото издание на фестивала „Пясъчни творения“

100 балона ще полетят в небето над Белия град по случай 100 години от създаването на Двореца в Балчик

Балчик е домакин на осмото издание на фестивала „Пясъчни творения“

Осмото издание на детския фестивал „Пясъчни творения“ се открива в 15,30 часа на плаж "Двореца"  в Балчик. Тазгодишното издание на феста, което се провежда под егидата на Държавен културен институт „Културен център „Двореца" и с подкрепата на СОНИК СТАРТ, се посвещава на стогодишнината от създаването на Кралската резиденция и ще бъде отбелязано специално с пускането на 100 балона в небето от всички участници. Балоните са екосъобразни, а хелият е един от най-качествените, отбелязват организаторите.



Участниците ще имат на разположение 1 час да сътворят най-красивото, на което са способни от пясък и с дарове на морето, а жури в състав от Ивелина Романова – PR експерт и педагог, Корнелия Тончева – художник и бизнесдама и Цветелина Ангелова – педагог по изобразително изкуство, ще оцени малките скулптори и ще раздаде много награди.              

Фестивалът „Пясъчни творения" е без такса за участие и цели да насърчи децата към изкуството и да остави прекрасен спомен от летния сезон и от град Балчик. Организаторите очакват всички деца, които имат желание да се включат в инициативата, като изискването е да си носят само кофички и лопатки.

Програмата на фестивала включва:

Регистрация: 15:30 ч.

Време за творческа работа: 16:00 -17:00 ч.

Награждаване: 18:00 ч.

В седемте издания на фестивала от основаването му през 2016 г. до момента са взели участие над 500 деца от цял свят, отчитат още организаторите.

От 2019 година фестивалът „Пясъчни творения" е включен в общонационалния културен календар на Министерството на културата, а през 2022 г. стана носител на първата специална награда за доброволческа мисия на Националното представителство на студентските съвети в инициативата "Мисия доброволец – (не)възможна", организирана Министерство на младежта и спорта.