7 юли – Международен ден на шоколада

От атцеките и до днес шоколадът се счита за „храна на боговете“, дарява щастие, ободрява ума и регулира кръвното налягяне

7 юли – Международен ден на шоколада

На 7 юли се чества Международният ден на шоколада. Според някои източници, сладкото изкушение се появява в Европа на 7 юли 1550 г., когато в Испания за първи път е внесен шоколад от Америка. Идеята за празника се ражда във Франция и за първи път е отбелязан през 2009 година. Денят се отбелязва във всички страни-членки на Европейския съюз.



Свойствата на какаовите зърна били открити от ацтеките. За тях шоколадът бил „храна на боговете“. Едва в началото на 20-и век шоколадът започва да се произвежда в големи количества и става достъпен за всички хора.

В България първият шоколад е произведен през 1901 г. в София от Велизар Пеев, който учил занаята в Париж. През 1924 г. той създава и първата шоколадова фабрика в Своге с близо 300 работници и над 170 машини.

Всекидневната консумация на малки количества шоколад предпазва от инфаркт и инсулт, сочат изследванията. Най-полезна е тъмната разновидност на сладкото изкушение. Черният шоколад с висок процент високомаслено какао, което е здравословната суровина в шоколада, съдържа и много магнезий, което се отразява добре и на мозъчната дейност. Затова блокче черен шоколад следобед може да бъде отлично средство срещу умствената и физическата умора. То вдига кръвната захар и ободрява ума.

Едно парче шоколад на ден има същият ефект върху кръвното налягане като половин час тренировки, изчисляват учените. Шоколадът, и особено тъмният, съдържа химикали, известни като флаваноли. Те разширяват кръвоносните съдове в тялото, улесняват преминаването на кръвта през тях и понижават налягането.

Изчислено е, че човек изяжда през живота си средно около 10 000 шоколадови блокчета шоколад. Повечето хора не съзнават, че приятният вкус на шоколада се дължи единствено на химичните му реакции, защото точката на топене на какаовото масло е малко под температурата на човешкото тяло, поради което шоколадът буквално се топи в уста.

Въпреки, че съставките на какаото като цяло са полезни за хората, парченце шоколад оказва вредно влияние при кучетата, дори може да бъде смъртоносно за кученца и малки породи кучета. Шоколадът е силно токсичен и за папагалите.