Започна кандидатстването в гимназиите след 7 клас

От днес до 10 юли се подават заявленията за участие в първия етап на класирането

Започна кандидатстването в гимназиите след 7 клас

От днес до 10 юли седмокласниците трябва да подадат заявление за участие в първия етап на класиране за прием в гимназиите. Заявлението за участие в първи, трети и четвърти етап на класиране се приемат само по електронен път чрез Единната информационна система за изпити и прием, където са обявени резултатите от националните външни оценявания. 



Подаването на заявления може да стане без чуждо съдействие от всяко електронно устройство с достъп до интернет, със съдействие на училището, в което ученикът завършва 7-и клас, през профила на ученика в рамките на работния ден или със съдействие на друго училище (т. нар. училище-гнездо).

Всеки седмокласник има персонален профил в електронната платформа и индивидуален код за достъп, вписани в служебната бележка на ученика за допускане до изпитите. Чрез системата може да се кандидатства във всички региони на страната. За професионалните паралелки е необходимо учениците да имат медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар, което да качат в електронен вариант.

Вход за гимназиите са резултатите от националните външни оценявания по български език и литература и по математика, като състезателният бал се образува от тях и от оценките от училище по тези два предмета. Кандидатства се не за училище, а поотделно за всяка конкретна паралелка в него. 

При подаването на документите за кандидатстване учениците трябва да подредят желаните училища така, че най-желаната паралелка да бъде поставена на първо място. Няма ограничение в броя на вписаните желания.

Първото класиране ще бъде обявено до 12 юли включително. Заявлението за записване се подава в периода от 15 до 17 юли. Класираните ученици се записват в училището или губят мястото, на което са класирани. Нямат избор между мястото от първи етап и мястото от втори етап.

Второто класиране ще бъде обявено до 19 юли. Записването е от 22 до 24 юли.

В трети етап на класиране могат да участват ученици, които не са записани в нито едно училище в страната на места от държавния план-прием, както и такива, които не са кандидатствали до момента. Свободните места за трети етап на класиране ще бъдат обявени до 25 юли. Подаването на заявление става на 26 и 29 юли. Резултатите от третото класиране ще бъдат известни до 30 юли, а записването - на 31 юли и 1 август.

В четвърти етап на класиране, както и на трети, могат да участват ученици, които в електронната платформа имат статус "незаписан". Свободните места за четвърти етап на класиране ще бъдат обявени до 2 август. Учениците ще могат да подадат заявлението си за участие онлайн на 5 и 6 август. Резултатите ще бъдат известни до 7 август, а записването - на 8 и 9 август. Срокът за обявяване на свободните места след четвърти етап на класиране е до 12 август.

Попълване на свободните места след четвърти етап се определя от директора, а срокът е до 11 септември.