ОД МВР: 8 пожара и над 430 декара посеви и един комбайн са унищожени за седмица в областта

Преобладаващата причина за пожари по време на прибиране на реколтата е небрежност при боравене с открит огън в съседство на житни масиви и техническа неизправност в селскостопанската техника, информират от ОД МВР Добрич

ОД МВР: 8 пожара и над 430 декара посеви и един комбайн са унищожени за седмица в областта

От  22 до 30 юни в Добричка област са възникнали 8 пожара, като са унищожени 431,4 дка посеви и един зърно комбайн.



Статистиката за страната показва, че за последните пет години, най-много са пожарите от началото на тази жътвена кампания. През 2020 г при 13 пожара са унищожени 342 дка, през 2021 година пожари по време на кампанията няма, а през 2022 година са огънят е унищожил 516 дка. През миналата година по време на жътва пожарите са три, при които са унищожени 18 дка. Статистиката до тук за страната сочи, че досега у нас са станали 35 пожара, а унищожените площи са 2000 дка.

Възникналите пожари в зърнените масиви се характеризират с голяма скорост на разпространение. Всяко запалване може да обхване големи площи от реколта и унищожи селскостопанска техника, посочват още от полицията. Преобладаващата причина за пожари по време на прибиране на реколтата е небрежност при боравене с открит огън в съседство на житни масиви и техническа неизправност в селскостопанската техника. Не са редки и случаите и от запалване от небрежно тютюнопушене и опалване на пасища с цел тяхното почистване от сухи треви.

От ОД МВР призовават стопаните на земеделски земи, физическите и юридическите лица, имащи пряко отношение към прибирането на селскостопанска продукция към висока отговорност при изпълнение на своята дейност, за да не се допуска възникването на пожари.