С виртуална витрина в библиотеката отбелязват 160 години от рождението на Учителя Петър Дънов

Дънов е създател на религиозно-философското учение Всемирно бяло братство

С виртуална витрина в библиотеката отбелязват 160 години от рождението на Учителя Петър Дънов

Днес отбелязваме 160 години от рождението на Петър Дънов, наричан от последователите си Учителя Беинса Дуно.  По този повод в сектор „Книгозаемане“ на Регионална библиотека „Дора Габе“ е подредена виртуална витрина с популярни книги с беседи и лекции от Учителя.



Сред неговите завети, оставени на поколенията са „Гледайте с Любов, слушайте с Любов, яжте с Любов, лягайте с Любов и ставайте с Любов, учете с Любов, мислете с Любов. Каквото предприемете, правете го с Любов.“

Петър Дънов е български философ, теолог, основател на религиозно-философското учение Всемирно бяло братство, определяно като езотерично християнство и окултизъм. Учението е регистрирано от Дирекцията по вероизповеданията като отделно вероизповедание. Това учение в България е известно под името дъновизъм, а последователите му са наричани дъновисти. Самият Дънов не одобрява наименованието дъновисти, а последователите му се наричат ученици на Всемирното бяло братство.

Петър Дънов е роден е на 11 юли  1864 година във варненското село Хадърча, тогава в Османската империя. Той е трето дете на свещеник Константин Дъновски и на Добра Георгиева. Негов дядо по майчина линия е чорбаджи Атанас Георгиев, български възрожденски поборник за църковна независимост. Баща му Константин Дъновски е първият български свещеник във Варна.
Петър Дънов умира на 27 декември 1944 година в София.

Основните теми на неговите лекции са мястото и ролята на човека във Вселената, природата и обществото, духовното разбиране за култура, етика, психология, медицина, музика и др.

Дънов създава паневритмията – уникална система от двигателни упражнения за здраве, които се изпълняват групово на музикален фон сред природата. Нейната цел е да съдейства за подобряване на здравето,  стимулиране на духовното развитие и постигане на хармония на човека с природата.