Археологическият комплекс "Дуранкулак - Хаманджия" очаква своите посетители

В Археологическия комплекс могат да бъдат видени най-старото злато и най-големия праисторически некропол

Археологическият комплекс "Дуранкулак - Хаманджия" очаква своите посетители

Преди около 7-8 хиляди години, когато припламвали искрите на първите човешки цивилизации, в земите на днешна Добруджа, възниква една изключителна култура, изпреварила в развитието си тогавашните европейски общности. Това е културата Хаманджия. Тя е първата европейска прото-цивилизация, начертала насоките и културното развитие на голяма част от Стария континент. 



С останалото от тази култура можете да се запознаете в Археологическия комплекс „Дуранкулак – Хаманджия“. Именно тук са открити най-старото обработено злато в праисторическия свят, най-големият праисторически некропол, както и най-старата каменна архитектура в Европа (V-то хилядолетие преди Христа). Археологическият комплекс се намира в Защитена местност „Дуранкулашко езеро“. 

Обектът е изграден по проект „Възстановяване на уникалното общо културно наследство и насърчаване на съвместния туристически продукт „Хаманджия – първа цивилизация на Стара Европа”, финансиран по Програма ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България 2014-2020 г. 
За повече информация относно културата Хаманджия и за Археологическия комплекс можете да посетите официалнта страница в интернет.