Зооцентърът в Добрич разхлажда животните с плодов сладолед

Високите температури са изпитание не само за хората, но и за животните, казва директорът на Центъра за защита на природата и животните Християн Христов

Зооцентърът  в Добрич разхлажда животните с плодов сладолед

В знойните юлски дни мечките Берна и Костадин в Центъра за защита на природата и животните в Добрич се разхлаждат с плодов сладолед. Леденото лакомството се приготвя от децата от лятното училище, което се провежда в зооцентъра. Рецептата е проста-плодове, вода и мед или захар, в зависимост от това кои животни ще го похапват.



През летните месеци се променя и режимът на хранене на всички животни. „При тези високи температури винаги се променя начина на хранене. Животните нямат нужда от толкова много сила, протеин, така че им намаляваме дажбата, за да им помогне да се справят в жегите. Зимните месеци пък се увеличава приемането на повече протеин.”, разказва директорът Християн Христов.

Въпреки че животните имат механизми за охлаждане, тези с козина, като муфлони, овце, алпаки, лами трудно понасят високите температури. „Хубавото е,  че сме се постарали и сме ги подстригали, имат си нови фризури. И търсят сянката. Всички животни имат воден басейн, имат сянка, имат вътрешно помещение. Всяко едно животно бива разхлаждано.”, допълва още Христов.

Дърветата също осигуряват прохлада и температурата на територията на зооцентъра е с градус- два по-ниска отколкото в Добрич, казва още Христов.