15 юли – Световен ден на младежките умения

Младежката безработица е сред най – важните проблеми пред съвременните икономики и общества

15 юли – Световен ден на младежките умения

През декември 2014 г. Общото събрание на OOН приема резолюция, с която обявява 15 юли за Световен ден на младежките умения. 15 юли е възможност за младите хора, за институциите, за техническото и професионално образование и обучение (Technical and Vocational Education and Training – TVET) и за заинтересованите страни от публичния и частния сектор да признаят и отпразнуват важността на подготовката на младeжта с умения за заетост, достоен труд и предприемачество.



Нарастващата младежка безработица е един от най-важните проблеми, пред които са изправени икономиките и обществата в днешния свят, както за развитите, така и за развиващите се страни. Младите хора на възраст между 15 и 24 години са три пъти по-склонни от възрастните да са безработни и често са изправени пред продължителен преходен период от училище към работа.

Образованието и обучението стоят в основата за постигането на Целите за устойчиво развитие на ООН. „Осигуряване на приобщаващо и справедливо качествено образование и насърчаване на възможностите за обучение през целия живот за всички” изцяло се припокрива с основната цел на Декларацията в Инчон: Образование 2030. Декларацията отделя внимание на развитието на техническите и професионални умения на младежта, по-специално по отношение на достъпа до качествено техническо и професионално образование и обучение и премахване на неравенството между половете.