Двучасови дебати на общинските съветници относно спорен търг за общински имот в ЖК „Добротица“

Общинските съветници приеха да отменят заповедта на кмета за предстоящия нов търг му възлагат да приключи тръжната процедура от предходния търг от 17 май 2024

Двучасови дебати на общинските съветници относно спорен търг за общински имот в ЖК „Добротица“

Извънредната сесия на Общинския съвет Добрич беше свикана след внесена жалба от Иван Милев, в качеството му на собственик на капитала на фирма „ИВ-ЕЛ“ ЕООД, по отношение на проведен търг, в който той е участвал. В жалбата си Милев твърди, че при проведен търг на 17 май 2024 г. за продажбата на общински терен в ЖК „Добротица“ с размер от 5.2 дка са допуснати множество нарушения на законови и подзаконови нормативни актове.



В залата на Общинския съвет Йордан Апостолов, като част от вносителите на искането за извънредната сесия, представи докладната записка и разясни притеснителните, според вносителите, факти около провеждането на въпросния търг. Един от пропуските, който е бил забелязан, е ,че цената на участника, класиран на първо място, е поправена, но ясно се вижда, че първоначално тя е била само с 50 лв. по-висока от първоначалната цена, а именно 603 800лв. Впоследствие става ясно и че неговият депозит е внесен с един ден закъснение. Друг проблем, регистриран от съветниците е, че в тръжната документация е записана несъществуваща сметка в УниКредит Булбанк, която е била закрита през месец март. Оправданието на администрацията било, че са давали допълнителен лист с актуалната сметка, но Иван Милев отрече да е получавал подобен. Той е внесъл депозита в закритата сметка, след което от банката са го уведомили за проблема. Милев е отишъл в Община Добрич и оттам е получил актуалната вече сметка, където отново внася депозита си за участие в търга. „Оформеното мнение на комисиите е, че е не е спазена процедурата по търговете, след като първият участник не е допустим за участие заради внесения с ден закъснение депозит и затова би следвало вторият участник да бъде поканен да заплати тръжната цена, което не се е случило, а напротив. По думите на г-н Милев той вижда, че на следващия месец този имот е включен в нова тръжна процедура, който ще се проведе на 19 юли“, посочи Йордан Апостолов. Това са и причините Милев да потърси съдействието на общинските съветници. 

Общинските съветници поискаха от кмета на Община Добрич Йордан Йорданов да приключи процедурата по първоначалния търг, като изключи имот №12 от новата тръжна процедура и да класира участниците за обекта според разпоредбите. 
Общинският съветник от ГЕРБ-СДС Иво Пенчев призна, че явни нарушения са видени от комисиите и попита кмета н Община Добрич Йордан Йорданов дали са се съобразили с някое от решенията на постоянните комисии. Той попита и дали заповедта, която се жали, вече е оттеглена. Той подчерта, че тази сесия се свиква по искане на общински съветници по една причина и тя е, че общинската администрация не е отговорила на писмата на комисиите. 

Йордан Йорданов отговори, че общинската администрация е подготвила и изпратила отговори на комисиите и подчерта, че това не са били въпроси, а опити тя да бъде подчинена на незаконосъобразно искане. Той беше категоричен, че всичко е направено според законовите норми и общински съветници се опитват да си превишават правомощията. Кметът Йорданов подчерта, че търгът не е отменен, заповедта си е в сила и при необходимост, тя може да бъде обжалвана пред Административния съд. 
На сесията стана ясно още, че въпросният имот е бил предлаган в пет тръжни процедури, като при всяка неговата цена е намалявала. Така от 862 500 лв. без ДДС тя вече е 603 750 лв. Съветниците настояха Йордан Йорданов да отговори на въпроса защо след регистрирани пропуски на спечелилия търга в процедурата, имотът не е бил продаден на класирания на второ място. По думите на Йорданов такава хипотеза в закона не съществува и затова имотът е включен за пореден път в следващ търг. Той подчерта, че търгът е  проведен според правилата, но каквото и решение да вземе ОбС общинска администрация ще се съобрази с него.

След дълги дебати и спорове в залата съветниците гласуваха променената докладна и с 23 гласа „За“, 3 „Въздържал се“ и нито един против приеха, че отменят заповедта на кмета за предстоящия нов търг в частта за спорния парцел и възлагат на кмета да приключи тръжната процедура от предходния търг от 17 май 2024 г.