16 юли – Световен ден на змиите

В България се срещат 18 вида змии, две от тях – пепелянка и усойница, са опасни за човека

16 юли – Световен ден на змиите

Към момента на науката са известни повече от 3458 вида змии. Те обитават различни места - от студения климат на Северна Канада до океани и тропически гори. Размерите им варират от няколко сантиметра до 9 метра. Около 375 вида са отровни, но само малка част са опасни за хората. Само за времето от 2007 година насам са открити и класифицирани нови над 300 вида. 



В България се срещат 18 вида змии, два от които имат отрова, опасна и за човека. Пепелянката е по-разпространения вид от двете отровни змии. Среща се по топли, слънчеви склонове в цялата страна до около 1450 m в планините. Има рогче на върха на муцуната, а тялото и достига до около  85 cm. Усойницата се среща в главно планините между 1000 и 2700 m. Обитава влажни планински ливади обрасли с храсти, по-рядко се среща в дерета и гори. Няма рогче на върха на муцуната, тялото достига до около 70 cm.

Ухапванията от змии в България не са рядкост и всяка година няколко десетки хора стигат до лечение в болнично заведение. За последните 100 г. смъртните случаи са много малко и в повечето случаи се дължат на късно потърсена или неправилно оказана първа помощ. Децата и възрастните хора като правило понасят ухапванията по-тежко и усложненията при тях са по-вероятни.

Десетте най-отровни змии в света са Индийска кобра, Коралова змия, Бумсланг, Зелена мамба, Кралска кобра, Тигрова змия, Черна мамба, Клюнеста морска змия, Тайпан и Континентален тайпан, който е най-отровната змия в света. Обитава  Австралия, живее в най-голямата пустош, далеч от човека, в пустини, полупустини и сухоречия. При ухапване инжектира 44 – 110 мг. отрова, като преди изнамиране на ефикасен антидот, над 90% от ухапванията са завършвали фатално. В един възрастен тайпан се съдържа отрова, достатъчна да убие 250 000 мишки или около 100 души. Активна е само нощем.