Как да се предпазим в жегите?

Много течности, лека храна, светли и леки дрехи, слънцезащитни кремове – това са част от съветите на експертите за оцеляване в жегите

Как да се предпазим в жегите?


Екстремните горещини в последните дни се оказват огромно предизвикателство за повечето хора. Особено застрашени са възрастните, хронично болните и децата, които са в по-голяма степен предразположени към слънчеви изгаряния, топлинно прегаряне и термичен шок. Как да се предпазим от жегите и какви правила трябва да спазваме, ето съветите на здравните експерти:



Най-важното нещо, което трябва да правим, за да се предпазим от негативните ефекти на жегите, е да се хидратираме. Препоръката на експертите е да се пият по 2-3 литра течности дневно. Най-добре е да се приема вода, сокове или неподсладени чайове - напитките с кофеин или акохол не са препоръчителни. Не е добре и да се приемат твърде студени напитки, защото това дразни стомаха, както и алкохол.

При високи температури храненето също е важно, трябва да се яде основно лесно разградима и лека храна - зеленчуци и плодове, салати, нискомаслени супи и млечни продукти. По-добре е да се приемат малки количества храна по няколко пъти на ден, вместо да се яде три пъти обилно. Важно е и да се ядат солени ястия, защото потенето в жегата намалява натрия в тялото ни - това трябва да се балансира, тъй като е важно за правилното функциониране на организма.

Добре е да се обличаме леко в горещите дни. Вискозата, памукът, ленът и коприната са най-добрите материи за лятото. Светлите цветове също са по-добър вариант от тъмните, защото отразяват слънцето и помагат за по-доброто охлаждане на тялото. Препоръчително е да се носят дълги ръкави, за да се пази кожата от слънцето.

Температурата в дома трябва да се поддържа под 32 градуса през деня и под 24 нощем. Ако е над тези градуси, климатиците и вентилаторите също могат да се включат в разхлаждането. Трябва обаче да се внимава - част от тези уреди могат да прегреят, ако охлаждат от много високи температури. 

При излагане на слънце, използвайте лосион с висок защитен фактор. Носете шапки и светли дрехи. Не излизайте в часовете от 11.00 до 17.00 часа, съветват още експертите.