Радостина Жекова: Отчайващо е състоянието на пролетниците – царевица и слънчоглед

Земеделците очакват изключително ниски добиви от пролетните култури заради горещото време и липсата на дъждове

Радостина Жекова: Отчайващо е състоянието на пролетниците – царевица и слънчоглед

Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова определи състоянието на пролетните култури като отчайващо. Дъждът през месец май е дал надежда за развитие на културите царевица и слънчоглед. Впоследствие горещият вятър и високите температури във времето на опрашване на царевицата и слънчогледа са редуцирали до голяма степен добивите.  Предвижданията на Жекова са средните добиви за област Добрич от царевица да са под 400 кг за декар. Тя вече е видяла полета, на които добивите от царевица ще бъдат дори под 200 кг.



Радостина Жекова изрази надежда при слънчогледа добивите да не паднат под 200 кг за декар. Затова и очаква трудна година по отношение на добивите от пролетните култури. 
Заради изискванията на Зелената сделка и липсата на адекватна борба с неприятелите някои стопани се е наложило да презасяват. В тези полета царевицата е недоразвита и от тях добиви не се очакват изобщо. По думите на Радостина Жекова силажирането на царевица също не е вариант за колегите ѝ, тъй като в Добруджа са изключително малко фирмите, които се занимават с животновъдство и реално пазарът не е голям. 

При слънчогледа заради по-голямата му издръжливост има повече оптимизъм. Въпреки това очакванията са да се жънат не повече от 150-200 кг на декар. 

Недялко Статев също признава, че няма високи очаквания за добивите от слънчоглед и царевица в своето стопанство. Там не е валяло от средата на месец юни и царевицата вече съхне, а кочани се виждат на места. Той очаква добивът му от царевица в най-добрия случай да е в рамките на 350-400 кг. Слънчогледът, макар и да се справя по-добре с подобни климатични условия, също не е в добро състояние, допълва Недялко Статев. 

В област Добрич площите със слънчоглед са от 849 004 декара, а от царевица 840 760 декара.