Царевичен лабиринт ще е сред изненадите за децата в третото издание на „Ден на полето“

Мащабният земеделски форум „Ден на полето“ ще се проведе от 23 до 25 юли в землището на с. Попгригорово

Царевичен лабиринт ще е сред изненадите за децата в третото издание на „Ден на полето“

За трета поредна година Добруджанският съюз на зърнопроизводителите организира „Ден на полето“. Събитието е сред най-мащабните в страната и има за цел да събере на едно място земеделци, производители на семена, торове и препарати за растителна защита и производители на селскостопанска техника. В него участие до момента са заявили около 40 фирми от цялата страна.



Домакин на тазгодишното издание е Недялко Статев. „Идеята ни е този формат да спомогне повече млади хора да бъдат на полето“, заяви Статев. Платформата ще бъде разположена в землището на с. Попгригорово, след отбивката за селото на пътя Добрич – Балчик. Там ще се правят демонстрации на работещи машини, торове и семена. Целта е земеделските производители да могат да се срещнат с различни брандове и да изберат за себе най-добрия хибрид според климатичните особености, най-подходящите семена или машини. 

Тази идея фермери да създават за фермери наистина е уникална. Постарали сме се, както винаги, да има и занимателна част, и полезна за колегите“, сподели председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. Вторият ден – 24 юли, ще бъде изцяло отреден на децата, за които ще има редица интересни и занимателни игри. За първи път тази година е направен и лабиринт от царевица, който ще бъде специалната изненада за най-малките бъдещи фермери. Както винаги и този път децата ще имат възможност да участват в направата на хляб от зрънцето пшеница до крайния резултат. „Искаме да възпитаме в младите хора любовта към земеделието, затова отделяме толкова много внимание на децата и в този смисъл мисля, че се справяме с това, което сме си поставили за цел“, допълни Радостина Жекова.

Партньор в „Ден на полето“ е и Професионалната гимназия по аграрно стопанство. „Този форум се превърна в част от календара на училището и в истински празник за децата“, сподели директорът Катя Пандерова. Около 30 ученици от гимназията ще вземат участие на свой щанд, те ще имат възможност да се качат в различен вид техника, както и да управляват трактор. 

Официалното откриване на „Ден на полето“ е на 23 юли от 18.00 часа.