РЗИ: Морските води за къпане са в норма

След аварията на колектора на пречиствателна станция „Албена”, здравните власти са изследвали морските води извънредно

РЗИ: Морските води за къпане са в норма

Във връзка с проследяване на качеството на водите за къпане, на 30.06.2024 г. е извършен насочен здравен контрол от служители на РЗИ-Добрич, придружен с извънредно пробонабиране на  6 проби морски води както от района на аварията - „Кранево-централен“, така и от съседните на аварията зони за къпане – „Албена“ и „Кранево-юг“ за изследване по следните микробиологични показатели:„ешерихия коли“, „чревни ентерококи“: Резултатите от взетите извънредно на 30.06.2024 г. проби води показват, че показателите на водите за къпане в трите зони – „Албена“, „Кранево-централен“ и „Кранево-юг“, включително и от района на аварията, са в норма. Те съответстват по микробиологичните показатели: „чревни ентерококи“ и „ешерихия коли“ на изискванията на Наредба № 5 от 30 май 2008 г. за управление на качеството на водите за къпане.



На 8 и 9 юли са взети проби от 20 зони за къпане, съгласно план-графика за регулярен мониторинг на качеството на морската вода. Резултатите показват, че микробиологичните показатели: „чревни ентерококи“ и „ешерихия коли“ съответстват на изискванията на Наредба № 5 от 30 май 2008 г. за управление на качеството на водите за къпане.

Съгласно публикувания на сайта на РЗИ – Добрич план-график за регулярен мониторинг на качеството на морската вода, следващите дати за вземане на проби са 22.07.2024г. и 23.07.2024г.

Всички резултати от лабораторните изследвания на качеството на морската вода се публикуват своевременно на сайта на РЗИ –Добрич, в раздел „Контрол на морски води“.