Отбелязваме 187 години от рождението на Васил Левски

България се прекланя пред живота и подвига на Апостола на свободата

Отбелязваме 187 години от рождението на Васил Левски

На 18 юли се навършват 187 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.



На този ден през 1837 г. в град Карлово се ражда Васил Иванов Кунчев - гениален теоретик и революционер, стратег и организатор на българското националноосвободително движение през 60-те и 70-те години на ХІХ век. За няколко години, почти сам, създава множество революционни комитети из българските земи, които после са основата на Априлското въстание и на Освобождението на България, а демократичните му идеи са идеал, непостигнат и днес.

Роден е в Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Има двама братя — Христо и Петър — и две сестри — Ана и Марийка. През 1862 г. заминава за Сърбия и взема участие в Първата българска легия на Раковски в Белград. Там заради ловкост и храброст получава прозвището Левски (според легендата е направил лъвски скок по време на военни упражнения). След разтурянето на легията се присъединява към четата на дядо Ильо войвода. През 1863 г. заминава за Румъния и след кратък престой се завръща в България.

През пролетта на 1864 г., навръх Великден в Сопот, Левски в присъствието на най-близките си приятели сам отрязва дългите си монашески коси. От този момент той става мирският дякон на свободата Васил Левски.

Легендата и историческата истина разказват как той преминава през всяко българско селище, увлича най-добрите българи след себе си и почти във всяко кътче създава революционен комитет. Защото е убеден, че "Нашето дело зависи от нашите собствени усилия".

Турците го търсят непрекъснато. Той винаги успява да се измъкне, като се преоблича и се превъплъщава в различни образи. Ботев пише за невероятната му издръжливост и весел характер: "Навън зима, камък се пука от студ, а той, Левски, пее".
Апостолът на свободата е предаден през зимата на 1872 г. Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София. Дори турските съдии са изненадани и възхитени от него. Обесен  е "там близо край град София" на 19 февруари 1873 г.

"Нашата работа зависи от нашите собствени усилия", "Народната работа стои над всичко", "Играем с живота на 7 милиона българи – трябва зряло да се постъпва", "Времето е в нас и ние сме във времето", "Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само мене си". Това са само част от написаните мисли, превъплътени в действия, на Апостола на Българската свобода Васил Левски.

В Добрич паметта на Апостола ще бъде почетена с полагане на цветя пред паметника му до храм „Св.Георги“ през целия ден.

От 10.00 до 13.00 часа пред Младежкия център ще бъде поставена пощенска кутия под наслов „Послания до Левски“, в която малки и големи ще могат да оставят своите послания, рисунки или писма до Апостола на Свободата.

С начален час 10.00 часа в Регионална библиотека ,,Дора Габе” ще започне беседа за живота и делото на Левски с деца от Летен клуб ,,Играй и учи”.

От 10.30 часа в Художествената галерия ще се състоят презентация и тематични занимания ,,Аз съм Левски” по илюстрации на Христо Нейков – в ,,Лятна работилница за въображение”.

Поклонения и поднасяне на цветя и венци пред паметниците и паметните плочи на Апостола ще се състоят и в останалите добруджански общини.