Рушаща се сграда в центъра на Тервел ще се превърне в комплекс с общински жилища

Дългогодишната сага с рушенето на знаковата за Тервел сграда приключва, избран е изпълнител за ремонтните дейности

Рушаща се сграда в центъра на Тервел ще се превърне в комплекс с общински жилища

Приключила е процедурата за избор на изпълнител, който ще ремонтира рушаща се трикорпусна сграда в центъра на Тервел, информираха от общината. Планирано е неизползваемата до момента сграда да се превърне в комплекс с общински жилища и малка обществена трапезария.



По решението на казуса община Тервел  работи от 2017 година. Сградата е била построена за партиен дом в последното десетилетие на управление на комунистическата партия (80-те години на XX-ти век) и е била нейна собственост. Наричана е „комитета“. След смяната на политическата система у нас, в началото на 90-те години на миналия век, тя става държавна собственост и като такава е ползвана от общината, която помества в нея първите паралелки на СОУ“Йордан Йовков“. 
По това време в сградата , където сега се помещава СУ „Йордан Йовков“, работи ОУ „Дора Габе“. През 2001 – ва година двете училища са обединени в СОУ „Йордан Йовков“. Тогава сградата на „комитета“ остава празна и започва да се руши, разказват от общинската администрация в добруджанската община.

Държавата предоставя сградата на Министерство на правосъдието с намерението в нея да се устроят органите на съдебната власт в общината – районен съд и прокуратура. Изготвен е и технически проект, според който част от сградата трябва да бъде реконструирана и да се превърне в Районен съд. Намерението обаче не е реализирано. 

След 2010 г. Община Тервел започва да настоява пред Министерство на правосъдието да предприеме мерки, за да реши проблема. През 2017 г. е постигнато принципно съгласие Община Тервел да започне процедура , чрез която да придобие тази сграда от Висшия съдебен съвет. 

През 2020 г. е издадено постановление на Министерски съвет, с което сградата е прехвърлена в собственост на Община Тервел. Общината възлага конструктивно обследване на обекта, за да провери неговото състояние. След това е възложено и изготвянето на технически проект, който да даде проектно решение за превръщането на сградата в комплекс с 35 общински жилища  и малка обществена трапезария, с отделен вход. За всеки апартамент са осигурени мазе и паркомясто в пространството зад сградата.

Финансирането за преустройството е осигурено чрез одобряване на изготвения инвестиционен проект на Община Тервел за включване в инвестиционната програма на МРРБ. Това стана факт с приетия закон за държавния бюджет за 2024 г. 

Проектант на сградата е „Александров архитекти“ ЕООД  гр.София. Финансирането, което е осигурено в държавния бюджет за тази сграда е 4 958 000 лева. Избраният изпълнител е обединение между три фирми: „Кристална вода“ АД, ПСП СТРОЙ АД и СЕНСТРОЙ ЕООД. Избран е и строителен надзор на обекта.

Община Тервел е подала всички необходими документи в МРРБ и следва подписване на споразумението за финансиране на обекта. Вече са подписани шест споразумения за други общински обекти в програмата. Подадени са документи за всичките 14 одобрени обекти на Община Тервел в инвестиционната програма, един от които е и „комитета“.