108 години от рождението на капитан Димитър Списаревски

На 19 юли 2024г. се навършват 108 години от рождението на Димитър Списаревски

108 години от рождението на капитан Димитър Списаревски

Кап. Димитър Списаревки е роден на 19 юли 1916 г. в град Добрич, недалеч от мястото, на което днес е поставена негова паметна плоча. Завършва Военното на Н. В. училище в София и специализира в престижната изтребителна школа Вернойхен, Германия, след което служи в различни краища на България.



През лятото на 1943г. с още един български пилот е изпратен край Ламанша, където участва във въздушните учения и усвоява в бойни условия модерната тактика на германските летци.

Той загива едва на 27 години край село Долни Пасарел, след като сваля тежък американски бомбардировач Б-24, чрез въздушен таран, по време на бомбардировките на София през Втората световна война.

Така са спасени мирните жители на столицата, а името на българския летец-изтребител Димитър Списаревски остава в историята като символ на саможертвен подвиг.

Димитър Списаревски, първата жива българска торпила, е произведен посмъртно в чин капитан. Погребан е в Централните софийски гробища, Алеята на летците. За свалянето на един четиримоторен бомбардировач на летеца са признати три въздушни победи.