Храните с нисък гликемичен индекс - как да ги избираме

Храните с нисък гликемичен индекс - как да ги избираме

Борбата с ненужните килограми е все по-често срещано явление при много хора по света. Има безброй изследвания и програми, съществуващи с единствената цел да се преборим с килограмите и да постигнем здравословно тегло и красиво тяло. 



Изборът на храни с нисък гликемичен индекс се оказва един от ключовите фактори в поддържането на стабилно ниво на кръвната захар и контрола над телесното тегло. В сайта на Forlife.bg ще откриете още много информация по темата и огромно разнообразие от продукти и хранителни добавки, които ще ви помогнат до поддържате и контролирате нивата на кръвната си захар и килограмите си.

В следващите редове ще ви обясним как да разпознавате и избирате храните с нисък гликемичен индекс, както и защо те са важни и как помагат за общото физическо здраве и загубата на излишните килограми.

Салата съставена от храни с нисък гликемичен индексИзточник на изображение: FreePik.com

Какво е гликемичен индекс?

Гликемичен индекс е мярка за това колко бързо въглехидратите от храната, която приемате повишават нивата на кръвната захар. Гликемичен индекс над 70 се приема за висок гликемичен индекс. Храни с висок глекимичен индекс причиняват рязко повишаване на кръвната захар и водят до бързо покачване на нивата на инсулина.

Храни с висок гликемичен индекс, които водят до рязко покачване на инсулина са:

  • Бял хляб

  • Паста от бяло брашно

  • Сладкиши

  • Преработени храни

  • Газирани напитки и др.

Храни с нисък гликемичен индекс са:

  • Пълнозърнест хляб

  • Зърнени храни

  • Плодове и зеленчуци

  • Овесени ядки

  • Не мазно месо 

  • Млечни продукти и др.

Изборът на храни с нисък гликемичен индекс помага за справяне с постоянният глад, понижаване на килограмите и чувство за лекота и енергия през целия ден. На сайта на Forlife.bg ще откриете ценни помощници в правилното хранене, като хранителни добавки, натурални храни от био продукти и ценна информация за гликемичния индекс и за здравословен начин на живот.

Стратегии за включване на ниско гликемични храни в диетата

Ако искате значително да подобрите нивата на кръвната си захар, да се чувствате сити през целия ден и да намалите теглото си, трябва да заложите на храни с нисък гликемичен индекс в менюто си. 

Ето няколко начина за успешно включване на тези храни в ежедневното ви меню:

  • Повече зърнени храни – Пълнозърнести хлюб и паста, пълнозърнесто брашно и ориз, както и бобовите култури са все храни, богати на фибри. Този тип храни забавят усвояването на въглехидратите и ви поддържат сити и енергични за дълго време.

  • Увеличете приема на зеленчуци – Зеленчуците като спанак, броколи, царевица и грах например, имат нисък гликемичен индекс и са пълни с полезни вещества. Те ще заредят организма ви с витамини, минерали и ви дават огромен избор от рецепти, по които може да ги приготвите. 

  • Включете и плодове в менюто си – Плодовете като ябълки, ягоди и череши имат нисък гликемичен индекс. Ако сте от запалените фенове на сладкото, плодовете ще ви помогнат да потушите глада си за сладко, докато приемате полезна храна, а не захари. Те са и отличен избор за закуска, или междинно хранене.

  • Консумирайте храни богати на протеини – Протеините, които се съдържат в месото и рибата например, са важни за здравето ви и имат нисък гликемичен индекс. В сайта на Forlife.bg има и богат избор от протеини с различни вкусове, които да ви осигурят необходимата за организма доза протеин по изключително вкусен начин.

Когато се налага да сготвите, избягвайте пърженето и мазнините и при възможност печете, или използвайте скара, или уред за готвене на пара за да приготвите храната си. Пържените и мазни храни са винаги с висок гликемичен индекс. 

Стремете се да се храните балансирано и да избягвате преработените храни, продуктите с високо съдържание на захар и алкохола и гликемичния индекс винаги ще бъде в норма. Грижата за себе си е важна и е хубаво да се стремите да запасявате организма си само с храни и напитки от които да черпи сила и енергия. Следенето на гликемичния индекс ви дава гаранция точно за това.