Илинден е!

Православната църква почита паметта на свети пророк Илия - покровител на светкавиците и гръмотевиците, днес морето взима най-много жертви

Илинден е!

На 20 юли Православната църква почита паметта на свети пророк Илия - един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог. Св. пророк Илия бил от потомството на Аарон, от гр. Тесвия, Галатия. Живял е през IX век преди Христа по време на цар Ахав. Илия значи крепост и той се показал крепост, твърдина на вярата. Илия пророкувал 25 години и край р. Йордан бил грабнат на огнена колесница и жив отнесен на небето.



Денят на свети пророк Илия е сред най-почитаните от българския народ празници. Вярващите почитат светеца, който е покровител на светкавиците и гръмотевиците и пази реколтата на стопаните от пожари.

Свети Илия носи дъжд и влага и закриля живота. Заради силата, която притежавал, нашият народ го нарича Илия Гърмодолец, Гърмоломник, Гръмовник. В народните представи той препуска по небето със златна колесница, от която изпраща огнени стрели.

Има поверие, че на Илинден морето взима най-много жертви  като курбан за Св. Илия. Затова на този ден не се влиза във водата.

В българския народен календар Илинден е най-обичаният летен празник по време на жътва и вършитба.

На Илинден имен ден празнуват Илия, Илияна, Илинда, Илиян, Илин, Искра, Илина, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка.