20 юли – Международен ден на шахмата

Денят се отбелязва от 1966 г. в чест на годишнината от основаването на Международната шахматна федерация (FIDE) в Париж през 1924 г.

20 юли – Международен ден на шахмата


На 20 юли се чества Международния ден на шахмата в чест на годишнината от основаването на Международната шахматна федерация (FIDE) в Париж през 1924 г.



ФИДЕ е основана на 24 юли 1924 г. в Париж. През 1989 г. е призната за международна организация, а през 1999 г. и от Международния олимпийски комитет (МОК).

Световната шахматна федерация е международна структура, която е изградена от национални шахматни организации. ФИДЕ отговаря за организирането на международни турнири,  шахматните олимпиади и световните шахматни първенства. Освен това  изчислява личния рейтинг на шахматистите ЕЛО, определя новите  шахматни правила, дава званията майстор, международен майстор и гросмайстор, както и назначава съдиите.

Думата шах има персийски  произход и означава император, а думата мат означава мъртъв. Идеята е: който умъртви противниковия император (цар), той печели играта. Най-често за родоначалници на шаха се приемат Индия, Персия и Китай в периода около  ІІІ - VІ век. Най-вероятно шахът е с индийски произход, като в основата е играта шатрандж. С различните движения на фигурите и с тяхното разположение, играта е отразявала състава и статегиите на тогавашната индийска войска, която се е състояла  от четири части: слонове, бойни кули, коне и пехотинци. От Индия шахът  се пренася и в Персия. След като арабите завладяват Персия, те  пренасят шаха и в Европа, основно  в южните области на Испания, която тогава е част от Арабския халифат.

Днес шахът е спорт, който се играе от милиони хора по света, без да броим тези, които играят само за удоволствие. През 1999 е признат за спортна игра от Международния олимпийски комитет.